NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Lachen of huilen

  yvo-de-boer_ban-ki-moon.jpg

  Komt er een goed klimaatakkoord in Kopenhagen of wordt het een grote beschamende vertoning? Zondag weten we wat de klimaattop heeft opgeleverd. Maarten Hajer, directeur van het Planbureau voor de Leefomgeving en Pier Vellinga, hoogleraar klimaatverandering  maken de balans op. Ook geven ze antwoord op de vraag wat er na Kopenhagen moet gebeuren.

  Pier Vellinga behoort tot de wetenschappers die in de jaren tachtig als eersten over de gevolgen van opwarming van de aarde publiceerden. Hij was in 1987 één van de oprichters van het IPCC, het klimaatpanel van de Verenigde Naties dat in 2007 de Nobelprijs won. Voor Nederland en de EU was hij nauw betrokken bij de vormgeving van het VN klimaatverdrag. Nu is hij hoogleraar klimaatverandering aan Universiteit Wageningen en de Vrije Universiteit Amsterdam en van daaruit directeur van het Nationale Programma Kennis voor Klimaat.

  Maarten Hajer is sinds oktober 2008 de nieuwe directeur van het Planbureau voor de Leefomgeving. Verder is hij sinds 1998 hoogleraar Bestuur & Beleid aan de Universiteit van Amsterdam. Daarvoor was hij onder andere werkzaam aan de Universiteiten van Leiden en München en als senior onderzoeker bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid in Den Haag. Hij heeft zich de laatste jaren vooral beziggehouden met projecten op het gebied van stedelijk bestuur en stedelijke conflicten, ruimtelijke ordening, technologische ontwikkeling en milieu- en natuurbeleid in een nationale en internationale context.

  Beluister het gesprek deel 1

  Beluister het gesprek deel 2

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media

Meer in Fragment Radio