NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Landgoed Elswout is rijk aan natuur

  WhatsApp Image 2018-11-23 at 15.47.45

  In de zeventiende eeuw investeerden steeds meer welvarende mensen in grond en gebouwen. Ze zochten plekken die wat verder af van de stad, en toch op steenworp afstand van de natuur lagen. Elswout is zo'n buitenplaats aan de binnenduinrand. Deze buitenplaats is aangelegd op een deels afgegraven duingebied. 400 jaar geleden was deze buitenplaats dus nog gewoon duin.

  Engelse vs Franse stijl

  Het landgoed heeft verschillende eigenaren gehad met ieder hun eigen voorkeuren. Dat zie je ook terug in de verschillende landschapsstijlen van het landgoed. Zo zie je de strakke Franse stijl met kaarsrechte lindelanen en kortgesnoeide bomen. Daarnaast zie je juist een Engelse landschapsstijl met romantische invloeden: veel dichte bossen afgewisseld met open plekken, speels, en veel doorkijkjes.

  Wonderschone moshelling

  Door de lange historie, de verschillende stijlen, en het behoud daarvan zijn er veel oude, mooie bomen en moshellingen te vinden. En dit oude duingebied heeft ook nog eens een kalkrijke bodem en dat zorgt weer voor specifieke paddenstoelen.

  Geplaatst in: Fragment TV

Media