Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Late zwaluwen

18-05-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
52 keer bekeken
  •  
Cursus vogelzang - huiszwaluw

© Fotograaf: corineoste

Uitgerekend in Het Jaar van de Huiszwaluw laten de vogels op veel plekken langer op zich wachten dan normaal. Dat zegt Sovon Vogelonderzoek op hun site .
Het zou kunnen dat de zwaluwen op hun trek naar het noorden boven de Sahara in een zandstorm terecht zijn gekomen. Maar dat is niet persé een groot probleem. Uit onderzoek met gezenderde zwaluwen is gebleken dat ze in zo'n geval ook even kunnen omkeren, de storm afwachten, om later alsnog de oversteek te maken. Inmiddels worden van verschillende trektelposten grote hoeveelheden doortrekkende zwaluwen gemeld. De vogels zijn dus niet 'kwijt'.

Slechtere conditie

Volgens Loes van den Bremer van Sovon Vogelonderzoek komen de vogels wel in een wat slechtere conditie aan in ons land. Dat blijkt onder andere uit het feit dat ze wat langer wachten dan normaal voor ze aan de nestbouw beginnen.

Doe mee

Sovon en Vogelbescherming roepen iedereen met huiszwaluwen in de buurt op om wat simpel onderzoek aan de kolonie te doen. Hoe? Dat staat hier .
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.