NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Lepelaar notoire vreemdganger

  Lepelaars in De Liede
  foto: Rob Buiter

  Meer dan een miljoen mensen kijken jaarlijks naar de vogelcamera’s van Beleef de Lente van Vogelbescherming. Naar de dagelijkse verwikkelingen van de kerkuil, slechtvalk, ooievaar, kauw, havik, huiszwaluw en ook de lepelaars.

  Bioloog Camilla Dreef is ambassadeur van Vogelbescherming en houdt met name de camera’s van de lepelaars in de gaten. In het verleden heeft ze op Schiermonnikoog onderzoek gedaan aan deze wonderlijke witte vogels met hun platte bek.

  Het broedseizoen van de lepelaars is goed op weg. De nesten zitten vol met nu al uit de kluiten gewassen jongen. Volgens Dreef zijn lepelaars echte schuinmarcheerders, al zou je het misschien niet van ze verwachten. De kolonie is te vinden onder de rook van Haarlem, achter een benzinestation, in de oeverlanden van de Liede. Al ruim tien jaar zit hier een heel bijzondere lepelaarskolonie. Ze broeden namelijk in bomen en dat doen lepelaars normaal niet. Ze broeden in Nederland op de grond. 

  Beleef de Lente van Vogelbescherming Nederland is al jaren een groot succes. Jaarlijks volgen rond de een miljoen mensen de vogels tijdens het broedseizoen, een groot deel daarvan zelfs dagelijks.

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media