NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Leven als een das

  Zwartwitte das - ed71dekker
  Das gefotografeerd door ed71dekker

  In het boek Being a Beast onderzoekt de Britse wetenschapper Charles Foster hoe het is om te leven als das, of als hert of otter. Kom je daarmee ook dichter bij het wezen van een dier? Dierspoorzoeker René Nauta probeert het uit, als das in een donker Drents bos.

  De behoefte om de grens tussen mens en dier over te steken is zo oud als die grens zelf. Tussen de allereerste grotschilderingen uit het Stenen Tijdperk staan hybride wezens: half mens, half bizon. En iedereen die ooit een kind is geweest weet dat kinderen moeiteloos in honden, paarden of katten kunnen transformeren.

  Onlangs probeerden twee Engelse schrijvers de oversteek naar het dierenrijk te maken: hoogleraar medische ethiek en dierenchirurg Charles Foster en kunstenaar en ontwerper Thomas Thwaites. Allebei leefden ze voor kortere en langere tijd als dier – Foster onder meer als das, vos, otter en hert; Thwaites als geit. De boeken die ze erover schreven en die dit jaar verschenen, Being a Beast van Foster en GoatMan: How I Took a Holiday From Being Human van Thwaites, laten de grenzen zien waar een tot transformatie bereid mens zoal tegenaan loopt.

  Info over boek

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media

Meer in Fragment Radio