Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Leven met wolven

  •  
26-11-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
224 keer bekeken
  •  
Wolf

© Bron: Pixabay

Het is niet meer tegen te houden: de wolven komen onze kant op. Een Canadese schapenhouder leert Nederlandse collega's hoe daarmee om te gaan.
Louise Liebenberg en Eric Verstappen zijn in augustus 2008 geëmigreerd naar Alberta, Canada. Zij runnen daar een bedrijf met schapen en rundvee onder vaak barre omstandigheden. Ook hebben zij daar te maken met diverse roofdieren. Zij hebben er echter niet voor gekozen om deze roofdieren te bejagen maar met hen samen te leven. Daartoe bezitten zij een aantal 'kuddebewakingshonden' en zijn ze zeer ervaren in het opvoeden en trainen van deze honden.

Tussen de oren

Behalve praktische beschermingsmaatregelen, als een getrainde hond en goed hekwerk, waar de schapen 's nachts achter gestald kunnen worden, moet de belangrijkste maatregel tussen de oren van schapenhouders plaatsvinden, stelt Liebenberg. 'Mensen zullen moeten wennen aan het feit dat er wolven in de omgeving voor kunnen komen.'
Over Louise Liebenberg:
'Ik ben erg gepassioneerd over onze ranch, onze dieren, de wilde dieren en de natuur om ons heen. Ik voel sterk dat we naast elkaar kunnen bestaan met onze wilde buren. Het is mogelijk, met goed management, samen te leven met roofdieren. Ik geniet van het delen van mijn verhalen en foto's van ons leven op deze schapen en rundvee ranch in het noorden van Alberta, Canada. Onze ranch is de eerste gecertificeerde 'wildlife friendly' ranch in Canada. Ik geef jaarlijks een aantal presentaties en seminars over dit onderwerp en over bewakingshonden bij vee, nationaal en internationaal.

Meer over:

schaap, wolf
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.