NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Leven tussen de paarse bloemen

  paarseheide_FotograafRickKloekke
  Heide - Fotograaf RickKloekke

  Augustus is de maand dat de hei in bloei staat en dat trekt enorm veel natuurliefhebbers. De bloeiende dopheide, kraaiheide en struikheide zijn bij het grote publiek geliefd en zorgen voor de paarse kleur. Maar niet alleen mensen genieten van de heide, ook een heleboel dieren zijn te vinden tussen deze paarse bloemenzee, zoals te zien is in deze fotoserie:

  Het eerste waar je aan zal denken zijn natuurlijk de heideschapen. Al grazend onderhouden ze het landschap.

  heideschapen
  Heideschapen - Fotograaf jokenijenhuis

  Aan het begin van september is de heide nog net paars. Het is dan ook de maand van de bronst op de Veluwe en een edelhert met paarse heide is een mooie combinatie. 

  edelhert
  Edelhert - Fotograaf AndyLubert

  Voor veel vogelsoorten vormt de hei een ideale leefomgeving. De belangrijkste vogels zijn de veldleeuwerik, de nachtzwaluw en de koekoek. Ook een roodborsttapuit kleurt heel mooi tussen de paarse bloemen.

  roodborsttapuit
  Roodborsttapuit - Fotograaf Houtsnip1

  Heidegebieden zijn zeer belangrijk voor reptielen. In Nederland komt de zandhagedis vooral veel voor op de Veluwe. Hij houdt van de zanderige en zonbeschenen open plekken in een heideveld.

  zandhagedis
  Zandhagedis - Fotograaf hanswildeboer1

  Naast deze wat grotere dieren biedt de heide ook een rijkdom aan insecten. In de volgende foto eet de rups van de nachtpauwoog met grote happen van de heide.

  rups
  Rups van nachtpauwoog - Fotograaf R.B.rb.rb

  Zowel de rups als de vlinder van het heideblauwtje hebben als waardplant de gewone dophei of struikhei. De rupsen leven van de bloemen en de jonge scheuten van de plant, de vlinders van de nectar.

  heideblauwtje
  Heideblauwtje - Fotograaf erik1966

  Een steenrode heidelibel op een heideplantje aantreffen is altijd leuk. Zo doet hij zijn naam eer aan.

  heidelibel
  Steenrode heidelibel - Fotograaf belton

  Sprinkhanen blijken belangrijke heidebewoners te zijn. Door grassen te eten helpt deze zadelsprinkhaan mee aan het behoud van de heidevelden.

  zadelsprinkhaan
  Zadelsprinkhaan - Fotograaf PietSchuttelaa

  Beheerders van heidegebieden zijn minder blij met het heidehaantje. Zowel de larven als de volwassenen van deze kever voeden zich met heideplanten. Eens in de vijf jaar doen ze dit zo gulzig dat de heide massaal afsterft en bruin kleurt in plaats van paars. Gek genoeg hebben we nog nooit foto’s van een bruine heide opgestuurd gekregen.

  Ben je zelf ook op de hei geweest en heb je mooie foto's gemaakt? Stuur deze dan op via onze fotopagina: klik hier

  Geplaatst in: Fotoserie

Meer in Fotoserie