NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Liefde voor vogels in een ornithogram

  ornithogram

  Waarom houden wij van vogels? Is het ons jachtinstinct, geven ze ons een vrijheidsgevoel of vinden we ze gewoon erg mooi? Deze en meer motieven werden door vogelaar Marc Westermann samengebracht in een ornithogram. Iedereen kan zo zijn persoonlijke vogelliefde in kaart brengen door een ornithogram in te kleuren.

  De kleuren van het ornithogram staan elk voor een aparte beleving:

  1. Geel: Deze kleur staat voor onze oerdrijfveer, het jachtinstinct. Wij houden van vogels om op ze te jagen en op te eten, in een kooi te houden of ons met hun veren te tooien.
  2. Bruin: Vogels herinneren ons aan het landschap van onze jeugd, maar leren ons ook het landschap van nu beter kennen. Daardoor worden we ook geconfronteerden met de bedreigingen van datzelfde landschap. Door in het veld naar vogels te kijken en luisteren voelen we ons op genomen een ruimer verband, voelen we ons een met de natuur.
  3. Oranje: Onderzoek en studiezin. De oranje drijfveren liggen in het verlengde van het jachtinstinct; we schieten foto’s, maken lijsten en worden gedreven door onze rationele behoefte het vogelrijk wetenschappelijk te doorgronden, door systematisch te inventariseren en te ordenen in een classificatiesysteem.
  4. Groen: Tegelijkertijd is de dimensie tijd van invloed, de wisseling van de seizoenen die wij dankzij vogels ervaren. In de winter kijken velen van ons uit naar op de komst van trekvogels uit het hoge noorden. In het voorjaar wachten op de zang van de eerste tjiftjaf en verheugen we ons op de terugkeer uit het zuiden van zwaluwen die de zomer aankondigen. Vogels zijn luchtnomaden die ons herinneren aan het gevoel dat de hele aarde ons woongebied kan zijn.
  5. Rood: Dat vraagt om gezamenlijke inspanning om in groeps- of institutioneel verband ons (wereldwijd) bezig te houden met de bestudering en bescherming van vogels.
  6. Blauw: De zesde drijfveer is esthetisch. Hoe hebben vogels illustratoren en schilders –  en met hun zang dichters en musici geïnspireerd?
  7. Paars: Ontstaan uit ons verlangen te kunnen vliegen culmineren ten slotte deze drijfveren samen tot een metafysisch/spirituele ervaring die zich loszingt van ons aardse bestaan.

  Maak een print van het onderstaande model. Vul elk vak in op de lijnen 1 t/m 7 (van laag naar hoog) met een punt. Verbind daarna de punten met een lijn en kleur de vakken in. Je persoonlijke ornithogram is klaar!

  ornithogram

  Download het ornithogram

   

   

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media