Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

LightRec: inzameling lampen en armaturen in de lift

  •  
16-02-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
spaarlamp_16.jpg
In Nederland werd het afgelopen jaar 3.440 ton aan lampen en verlichtingsarmaturen ingeleverd, een stijging van 22% ten opzichte van 2010. De inzameling van lampen steeg met 4% en kwam hiermee weer bijna op het niveau van voor de economische crisis. Vooral het volume ingezamelde armaturen groeide aanzienlijk (48%). Stichting LightRec, namens de producenten opdrachtgever voor de inzameling van energiezuinige lampen, is tevreden over de behaalde resultaten. De stichting vindt het stagnerende inzamelingspercentage onder professionele gebruikers echter wel verontrustend. Deze markt blijft dan ook de grote uitdaging voor 2012.
Wecycle
LightRec investeerde de afgelopen jaren middels haar uitvoeringsorganisatie Wecycle fors in voorlichting over de inzameling van energiezuinige lampen, hetgeen zijn vruchten lijkt af te werpen. Wecycle is in opdracht van LightRec verantwoordelijk voor de daadwerkelijke inzameling en recycling van de lampen en armaturen. De stijging van de inzamelingscijfers voor armaturen is goeddeels te danken aan de armaturen die terugkomen via ingeleverd bruin- en witgoed. In 2011 werd in totaal 1.687 ton aan armaturen ingeleverd, 545 ton meer dan het jaar ervoor. Na een stagnatie in 2009 en 2010 zit de inzameling van tl-buizen nu weer in de lift en groeide het ingezamelde volume met 5% naar 1.173 ton.
Professionele gebruikers
De recessie, en in het bijzonder de aanhoudende malaise in de bouwsector, zorgde de afgelopen jaren voor een stagnatie in de inzamelingresultaten. Zo werden sloop- en renovatiewerken massaal uitgesteld, waardoor er minder lampen en armaturen vrijkwamen. Ondanks dat deze werkzaamheden in 2011 klaarblijkelijk weer op gang kwamen, blijft de professionele gebruikersmarkt LightRec zorgen baren. Ongeveer 80% van de in te zamelen lampen en armaturen moet uit het professionele circuit komen, zo blijkt uit eerder onderzoek door Möbius. Vooral de installatiebranche is hierin een zorgenkindje: De branche levert nog veel minder lampen en armaturen in dan op grond van de verkoopcijfers mag worden aangenomen.
Onduidelijk
Het is voor LightRec nog onduidelijk waar de oude lampen en armaturen uit de professionele markt blijven. Er zijn geen signalen dat tweedehands lampen en armaturen worden geëxporteerd. De stichting stelt dit jaar een onderzoek in om te achterhalen hoe de inzameling van lampen en armaturen in dit segment verbeterd kan worden.
Bron: LightRec
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.