Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Limburgse bevers verhuizen gaan niet naar Engeland

  •  
19-11-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
bever

© Bever - Fotograaf jvzijl

De verhuizing van Limburgse bevers naar het Verenigd Koninkrijk gaat niet door. De Britse autoriteiten geven geen toestemming voor introductie van de dieren, omdat in Limburg vossenlintworm voorkomt. Bevers kunnen gastheer zijn voor deze parasiet, die tot nu toe niet in Groot-Brittannië en Noord-Ierland voorkomt.

Vossenlintworm

Vossenlintworm is besmettelijk voor mensen. Besmetting kan tot ernstige lever-, long- en hersenaandoeningen leiden. Omdat besmette dieren de parasiet overal verspreiden, wordt mensen afgeraden om zomaar bessen en noten uit de natuur te eten.
ARK Natuurontwikkeling, coördinator van de beverpopulaties in Nederland, is teleurgesteld over het Britse besluit. De verhuizing van drie Limburgse beverfamilies is een halfjaar lang voorbereid en stond op het punt te beginnen. Volgens ARK was een periode van quarantaine in Engeland voldoende geweest om besmetting te voorkomen.

Jacht op bevers

Limburg moet een flink aantal bevers kwijt, omdat het dier zich daar zo succesvol heeft voortgeplant en nu voor overlast zorgt. In het verleden zijn bevers intensief bejaagd voor de vacht (beverbont) en het castoreum of bevergeil, totdat het dier in 1826 uit Nederland was verdwenen. In 1988 is gestart met de herintroductie van de inmiddels beschermde bevers.
In Limburg zijn afgelopen voorjaar vijftien bevers doodgeschoten. Nu de verhuizing van beverfamilies niet doorgaat, is meer afschot nodig volgens ARK. De natuurorganisatie hoopt dat andere Europese landen zich melden voor Nederlandse bevers.
Bron: ANP

Meer over:

bever
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.