Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Beelden van wolf in België en dode schapen in Limburg

  •  
27-03-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
74 keer bekeken
  •  
Schapen

© Fotograaf: Ikjelle

Een wildcamera in België heeft beelden gemaakt van wolvin Naya, die rond de jaarwisseling een tijd in Nederland rondliep. Het roofdier werd afgelopen weekend ’s nachts gefilmd in een natuurgebied bij Hechtel-Eksel in Belgisch Limburg. Het Agentschap Natuur en Bos heeft het filmfragment van 13 seconden met daarop de 'beroemde Vlaamse wolf' via Twitter verspreid.
De jonge Duitse wolvin, die een halsbandzender draagt, zwierf tussen 18 december en 3 januari door Drenthe, Overijssel, Gelderland, Limburg en Noord-Brabant. Onderweg heeft ze onder meer reeën en hazen gegeten en mogelijk ook schapen, zei een onderzoeker van Wageningen Universiteit en Researchcentrum WUR destijds.

Dode schapen

In Limburg werden deze maand dode schapen werden gevonden en deze blijken inderdaad het slachtoffer te zijn geworden van een wolf. Het vermoeden bestond al, maar DNA-onderzoek in de bijtwonden van de schapen heeft dat bevestigd, meldt de provincie. De gedupeerde schapenhouders in Lottum, Venlo en bij Heythuysen hebben nu recht op een vergoeding. Volgens het DNA-onderzoek is de kans groot dat het gaat om dezelfde wolf die medio deze maand in het Belgische Opoeteren werd doodgereden in het verkeer. Ook daar werden schapen doodgebeten.

Wolf of hond

De wolf is op grond van Europese regels een streng beschermde diersoort. De provincie vergoedt schade die is veroorzaakt door een wolf. Daarvoor is wel de test nodig, omdat het ook zou kunnen gaan om een hond. Jaarlijks worden er schapen opgejaagd, verwond en gedood door honden. De schade voor de boer moet dan verhaald worden op de eigenaar van de hond, als deze te achterhalen is.
Bron: ANP

Meer over:

wolf
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.