Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Luisteren naar de aarde

  •  
24-05-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
57 keer bekeken
  •  
aarde pixabay

© bron: pixabay

Als eerste ter wereld wist hoogleraar aardwetenschappen Arwen Deuss te bewijzen dat zich binnenin die stromende massa een keiharde bol bevindt. Dat die harde binnenkern bestond vermoedde geleerden al langer, maar het bewijs ervoor werd pas geleverd toen Arwen Deuss er in slaagde om zwakke maar karakteristieke seismische golven op te pikken en te analyseren. Het was het eerste bewijs dat in het hart van de vloeibare mantel inderdaad een dikke bol zit, vol met metalen en ongeveer even groot als de maan.

Binnenkern

Hoe ziet onze aarde er van binnen uit? Uit welke aardlagen is de aarde opgebouwd en waaruit bestaat de binnenkern ? Allemaal vragen waar geofysicus Arwen Deuss zich mee bezig houdt. De enige manier om de aardlagen te onderzoeken is via seismologie, trillingen van de aarde. Deze trillingen of bevingen worden of door de mens ( zoals door de olie industrie of gaswinning) veroorzaakt of door de natuur zelf. Arwen Deuss bestudeert de door de natuur veroorzaakte aardbevingen. Diepe aardbevingen die de geheimen van de aarde tonen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.