NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Luisteren naar de sprinkhanen

  Gouden sprinkhaan
  Fotograaf: hwerners

  Dankzij de klimaatverandering worden noordelijke streken steeds aantrekkelijker voor zuidelijke sprinkhanen. Vooral in de steden, waar het een paar graden warmer is dan daarbuiten, neemt het aantal soorten flink toe. In Parijs leven inmiddels al 200 soorten en de sprinkhanen zijn op weg naar Nederland. Zelfs op het noordelijke Schiermonnikoog is dit te merken.

  Luisteren

  Eigenlijk inventariseert Michel Klemann vogels voor SOVON maar omdat je dit vooral op geluid doet, is hij ook gespitst op het geluid van sprinkhanen. Hij kan alle 45 Nederlandse soorten op geluid van elkaar onderscheiden. Van sommige sprinkhanen is het geluid te hoog om met het blote oor te horen en dan gebruikt hij een vleermuizen-detector die ultrasoon geluid hoorbaar kan maken.

  Zuidelijke soorten

  We gaan op zoek naar het zuidelijk spitskopje. Een sprinkhaan van zo’n 1,5 cm groot die tien jaar geleden in het zuiden van Nederland nog wel eens voorkwam. Michael heeft hem inmiddels al regelmatig gehoord en gezien op Schiermonnikoog. Net als de spectaculaire zuidelijke sabelsprinkhaan die heel Nederland aan het koloniseren is en regelmatig te horen is in onze stadstuinen.

  Geplaatst in: Fragment TV

Media

Meer in Fragment TV