Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Maarten keulemans: Hop, paardje, hop!

  •  
20-11-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
51 keer bekeken
  •  
Maarten_Keulemans_ met kat goed formaat
Nu het debat over zwarte piet wel zo’n beetje beslecht lijkt, is het tijd voor een nog belangrijker kwestie: Americo, het paard van Sinterklaas.
Want zo’n paard, dat is toch niet meer van deze tijd. Symbool van de eeuwenlange onderdrukking van het dier. Hoe huppelt het paardje het dek op en neer: de ogen geblindeerd, staart en manen getrimd, het gedrag ingetoomd – niet hinniken, mooi blijven staan, ook als ze opeens keihard beginnen te zingen of een handvol pepernoten tegen je kop gooien.
Voor deze vorm van racisme is zelfs een woord, leerde ik deze week toen ik een boeiend interview had met de Canadese dierenrechtenfilosoof Will Kymlicka. Speciësisme. Dat is zoiets als racisme, maar dan met dieren. De drang om diersoorten te rangschikken van superieur naar inferieur. Onzinnig natuurlijk: mensen kunnen misschien leuk sinterklaasliedjes zingen, maar in een wedstrijdje hardlopen met een bisschop op je rug is het paard toch echt beter.
Een oplossing is er ook, legde Kymlicka me uit. We moeten ophouden dieren als onze slaaf te zien. Gedomesticeerde dieren zoals honden, paarden en cavia’s moeten burgerrechten krijgen, net zoals we ooit hebben gedaan met de bevrijde slaven.
Burgerrechten voor dieren! Aanvankelijk vond ik het ook maar een maf idee. Tot ik er wat langer over nadacht. Gedomesticeerde dieren wonen al ontelbare generaties in ons midden. Ze houden ons gezelschap, geven ons natuurproducten zoals wol en melk (als we ze tenminste niet opeten), sommige vinden het leuk om ons te helpen met het bijhouden van de natuur, het bewaken van ons huis of het spelen met de kinderen. Dus zo heel anders dan de menselijke boswachter, bewaker of kleuterjuf zijn ze helemaal niet. Alleen met de katten zat Kymlicka nog een beetje in zijn maag: een fatsoenlijke burger hoort natuurlijk niet ‘s nachts in de tuin zijn tanden te zetten in de andere burgers.
En Americo? Het paardje zwaar beladen, tralalalie, tiralalala? Kymlicka zuchtte eens diep. Geen idee wat er precies zou gebeuren als je de staldeur open zou zetten en ze de keuze zou geven, zei hij. Misschien vinden paarden het prettiger om weer in groepen door de natuur te zwerven, hop hop hop paardje in galop.
Niks trippel trappel trippel trap, en op zijn paardje o zo snel. Laat Sinterklaas voortaan maar lekker de fiets nemen. Want dat trouwe beestje, is dat heus wel waard.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.