Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Maas van open riool naar natuurparadijs

  •  
03-04-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Maas.jpg
De natuur langs de Maas heeft zich de afgelopen vijftien jaar op spectaculaire wijze ontwikkeld. Vele bijzondere planten- en diersoorten die al decennia niet meer gezien waren, zijn terug van weggeweest, zoals bevers, vlinders, libellen en vogels. Dat blijkt uit het onderzoek Maas In Beeld dat ecologen Gijs Kurstens en Bart Peters donderdag voor het eerst hebben toegelicht.
De Maas was vijftien jaar geleden nog een open riool en vaak zeer giftig. Uit onderzoek op 35 locaties langs het hele stroomgebied van de Maas blijkt dat de afgelopen vijftien jaar 2500 hectare nieuwe natuur is ontwikkeld langs de regenrivier, en de komende drie jaar zal die hoeveelheid nieuwe natuur zelfs verdrievoudigen.
Nooit eerder werd in Nederland zo'n langdurige natuurinventarisatie uitgevoerd over een dergelijk langgerekt gebied. Het onderzoek kostte 250.000 euro en werd gefinancierd door tien grote organisaties, die bij de Maas betrokken zijn, zoals Rijkswaterstaat en het Consortium Grensmaas.
Volgens onderzoeker Gijs Kurstens is er sprake van een kentering. ,,Decennia lang was het triest gesteld met de natuur in en rond de Maas. In 1990 werd je voor gek verklaard als je over natuur langs de Maas begon'', zei hij woensdag in een toelichting. ,,De Maas was een gifrivier, alleen al daarom werden overstromingsgebieden van de hand gewezen. De daarop volgende overstromingen en enkele gifschandalen veranderden die zienswijze gelukkig. Nu is de kwaliteit van het water veel beter en niet langer een belemmerende factor''.
Met name steden als Maastricht, Roermond, Venlo en Den Bosch, die eerst van de smerige rivier waren afgekeerd, beginnen zich nu in bouwplannen en herinrichting op de Maas te richten, aldus Kurstjens. ,,Ieder dorp wil nu een jachthaven en een bloemrijk natuurgebied bij het water. De natuur wordt economisch van steeds groter belang.''
Nadat in 1926 alle bochten uit de Maas werden gehaald, wil Rijkswaterstaat de dichtgeslibde geulen nu weer gaan opengraven. ,,Je ziet dat zelfs de nachtegaal weer terugkeert langs de Maas. Die was weg, en dat terwijl die een prominente plaats heeft in het Limburgs volkslied.''
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.