Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Mag ik een glaasje kraanwater?

  •  
06-06-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
karaf-horeca-450x270-300x180.jpg
In Nederland gooien we dagelijks naar schatting 500.000 plastic flesjes weg. Een groot deel hiervan is gevuld met water. De horeca draagt flink bij aan deze afvalberg met de gewoonte om alleen duur bronwater te serveren. Dat moet anders vinden de initiatiefnemers achter KRNWTR . Want kraanwater is gezond, lekker en veel beter voor het milieu. Gasterij Stadzigt doet sinds kort mee met het initiatief. Het restaurant biedt kraanwater aan tegen een bedrag van 50 cent. Een deel van de opbrengst gaat naar de aanleg van een bloementuin.
KRNWTR is in 2012 uitgeroepen tot tweede duurzaamste merk van Nederland en brengt karaffen, flessen, glazen en waterkoelers op de markt.
Achtergrond
Het Nederlandse kraanwater behoort tot de beste ter wereld. Ondanks dat drinken we per persoon jaarlijks zo’n 20 liter bron weg, en dat wordt steeds meer. Het kan nog erger: in de Verenigde Staten worden per dag 60 miljoen plastic flessen weggegooid.
Volgens Milieucentraal is ons kraanwater aan veel strengere kwaliteitseisen onderworpen dan bronwater. Zo wordt ons leidingwater op grond van wettelijke voorschriften op 65 stoffen gecontroleerd, terwijl dit bij flessenwater 15 stoffen betreft.
Verder is verpakt water vierhonderd tot drieduizend keer duurder dan kraanwater. Een volwassene drinkt tussen 1,5 en 2,5 liter water per dag - per jaar is dat ongeveer 730 liter. Dat kost zo’n 91 cent per jaar. Om die consumptie te dekken met mineraal- of bronwater uit de fles, zijn jaarlijks bijna 487 flessen van 1,5 liter nodig. Gerekend met een gemiddelde prijs van één euro per fles, kost dat 487 euro per jaar, per persoon.
App
Er is nu ook een KRNWTR-app. Hiermee kan je aangeven of je in een restaurant kraanwater hebt gekregen en wat je van het kraanwaterbeleid vindt. Zo beloon je de ondernemer die het goed doet en stimuleer je de ondernemer die geen kraanwater schenkt dit in de toekomst wel te doen.
Bron: Nudge, Milieucentraal en KRNWTR

Bekijk hieronder een filmpje waarin het watermisbruik duidelijk wordt uitgelegd. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.