Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Magere wilde zwijnen

  •  
29-03-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
De wilde zwijnen hebben het zwaar dit voorjaar. Door de kou groeit het gras niet en er zijn ook geen eikels of beukennoten meer te vinden. Alleen de sterksten zullen dit voorjaar overleven. Faunabeheerder Cees de Jong laat Janine de magere beesten op de Veluwe zien.
Mast
Wilde zwijnen leven van gras en boomvruchten als eikels en beukennoten. De hoeveelheid eikels en beukennoten wordt mast genoemd. Hun overleving, hun aantal en hun gewicht hangen ervan af; maar ook het tijdstip van de bronst, het aantal jongen, hun zichtbaarheid voor mensen en het aantal aanrijdingen met de dieren. De populatie schommelt sterk door de afhankelijkheid van de voedselvoorraad in de herfst. Na een goed ‘mastjaar’ worden veel meer biggen geboren. Dat is dit jaar niet het geval.
Zwaar voorjaar
De herfst van 2012 was er een met heel weinig boomvruchten en dus was er al vroeg in de winter weinig meer te eten voor de zwijnen. Doordat de kou zo lang aanhoudt dit voorjaar hebben de zwijnen het extra moeilijk. Normaal gesproken is er nu vers gras en ander groen te eten, maar het gras groeit niet met deze temperaturen. Het aantal wilde zwijnen is sterk afgenomen ten opzichte van vorig voorjaar.
De dieren gaan extra zuinig met hun energie om en wegen het zoeken naar voedsel af tegen blijven liggen in de zwijnenketel (het nest). Dit is een uitholling in de bodem die ze in de bladlaag of in de kale grond uitschrapen en soms bedekken met takken.
Hoop
Er is wel goede hoop voor het wilde zwijn. Meestal zijn ze er na 1 of 2 goede jaren weer bovenop. In de toppen van de beuken is nu al te zien dat volgend jaar waarschijnlijk een goed mastjaar wordt.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.