NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • 'Manegepaarden leiden miserabel leven'

  manege miststanden stichting dierenrecht
  Bron stichting dier&recht

  Onderzoek van Stichting Dier&Recht bij 53 maneges toont aan dat veel paarden, ondanks hun luxe imago, een miserabel leven leiden. Negen procent van de paarden vertoont ernstig afwijkend gedrag doordat ze wegkwijnen in solitaire opsluiting. Naar schatting heeft de helft van alle manegepaarden door stress en een gebrek aan ruwvoer last van pijnlijke maagzweren.

  Weinig sociaal contact

  Paarden zijn sociale kuddedieren. Toch worden ze op maneges vrijwel altijd alleen opgesloten in een kleine stal zonder contact met andere dieren. De helft van alle manegepaarden mag minder dan vier uur per week los lopen en heeft veel te weinig sociaal contact. Sommige paarden komen zelfs nooit buiten. De paarden krijgen vaak te weinig ruwvoer (hooi) en hebben grote delen van de dag honger. Structureel gebrek aan loslopen, sociaal contact en ruwvoer is voor paarden een ernstige aantasting van het welzijn.

  Zelfregulering paardensector faalt

  Dat het welzijn van manegepaarden veel te wensen overlaat, is al langer bekend. Onderzoeken van de Raad voor Dierenaangelegenheden en Universiteit Wageningen toonden dat eerder aan in 2003 en 2007. Die onderzoeken veroorzaakten maatschappelijk en politiek veel verontwaardiging. De paardensector beloofde beterschap maar er is sindsdien vrijwel niets verbeterd. De politiek kan dit probleem niet langer negeren, er moeten normen komen ter bescherming van de paarden.

  ‘Neem paardenwelzijn op in de wet’

  Dier&Recht start een petitie die de politiek oproept om onze paarden te beschermen door het invoeren van wettelijke normen voor hun welzijn. Bekijk het hele rapport van de stichting. 

  Bron: Stichting Dier&Recht

  Geplaatst in: Nieuws