Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Markerwadden zijn snackbar voor oeverzwaluwen

  •  
11-09-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
215 keer bekeken
  •  
Oeverzwaluw-_frame_10646
Oeverzwaluwen houden van water, zand en muggen: drie dingen die ze in overvloed vinden op de Markerwadden. Duizenden zwaluwen foerageren er momenteel voordat ze naar Afrika vertrekken.
Iedere ochtend komen de oeverzwaluwen in een grote zwerm aangevlogen vanuit de Oostvaardersplassen, waar ze de nacht hebben doorgebracht tussen de rietpluimen. Want riet, dat is er nog niet op de Markerwadden , de nieuw aangelegde eilanden in het Markermeer die daar de natuur moeten herstellen.
De eilanden zijn nog niet af, en ook nog niet toegankelijk voor publiek, maar de vogels weten deze nieuwe natuur al volop te vinden. Op een willekeurige dag in september werden er op één dag 57 verschillende soorten vogels geteld, duizenden vogels in totaal. De oeverzwaluwen waren daarbij veruit in de meerderheid.

Gatenkaas

De oeverzwaluw is vooral bekend van z’n typische manier van broeden in het voorjaar: in een zelf gegraven gang in een zandige of lemige wand, zoals in de oever van een rivier. Ook een door mensen gecreëerde wand zoals een afgraving of een zanddepot op een bouwplaats kan tot broedplek dienen. De vogels broeden in een kolonie, en zo’n wand ziet er dan uit als een gatenkaas waar continu zwaluwen in en uit vliegen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.