Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Martijn van Dam komt grutto's kijken_18_03_2016

  •  
18-03-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1451b43b4d.jpg

© Fotograaf: Stornebrink

De staatssecretaris van Natuur, Martijn van Dam, is zelf geen echte vogelaar. Toch heeft hij een warm hart voor de weidevogels en wil hij de dramatische teruglopende aantallen stoppen. In november heeft hij een plan gelanceerd waarbij hij boerenbedrijven en natuurbeheer voor weidevogels wil combineren. Van Dam ziet vooral een hoofdrol weggelegd voor de boeren. Hij streeft naar een landelijk gebied waar boeren weliswaar een goed inkomen kunnen verdienen, maar waaraan een rijke natuur onlosmakelijk is verbonden.
Kuikens in de maaimachine
Door de intensivering van de landbouw worden weilanden steeds vaker en vroeger gemaaid en is er steeds minder plek voor grutto's en kieviten om hun kroost succesvol groot te brengen. Niet zelden belanden kuikens in de maaimachines van de boer. Gelukkig zijn er ook boeren die de nesten in de weilanden netjes markeren en er omheen maaien. Maar komen de jonge vogels daarbuiten, dan vormen ze een makkelijke prooi voor roofvogels, vossen en andere predators.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.