Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Massaal konijntjes doden om vachtkleur niet strafbaar

  •  
01-04-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
199 keer bekeken
  •  
hare-581_960_720

© Bron Pixabay

De Sophia-Vereeniging zet zich ervoor in dat het zelf doden van huisdieren strafbaar wordt gesteld. In 2014 lukte het om een verbod te realiseren op het doden van honden en katten door particulieren. Een uitbreiding van dit verbod naar andere huisdieren wordt door de minister overwogen bij de evaluatie van de Wet dieren eind dit jaar.
Dat dit noodzakelijk is, bleek afgelopen zaterdag in het programma EenVandaag. Daarin wordt duidelijk hoe pasgeboren konijntjes massaal gedood worden door hobbyfokkers, enkel omdat ze niet de juiste vachtkleur hebben.

Huisdieren zelf doden

Eigenaren van bijvoorbeeld konijnen, knaagdieren en vogels mogen hun dieren van het leven beroven mits het pijnloos gebeurt. Op internetfora valt te lezen hoe hobbyfokkers hun overtollige dieren, die niet het gewenste uiterlijk hebben, zelf afmaken. Ook in de uitzending van EenVandaag vertellen fokkers hoe jonge diertjes de nek wordt gebroken, hoe ze verdronken worden of op de grond worden doodgesmeten. Dit wordt ook wel ‘culling’ genoemd.

Evaluatie Wet dieren

Dit jaar zal de Wet dieren door minister Schouten van LNV worden geëvalueerd. Het verbod op het zelf doden van honden en katten maakt daar deel van uit. Aan de hand van die evaluatie wordt besloten of de wet moet worden uitgebreid of aangepast. Om de minister te stimuleren het verbod voor álle huisdieren te laten gelden, is de Sophia-Vereeniging een petitie gestart.

Aantallen

Dat het om grote aantallen dieren gaat, blijkt uit het recente onderzoek Van koppelaar tot knuffelaar van de Universiteit Utrecht. Er zijn in Nederland alleen al 38.000 hobbymatige konijnenfokkers waarvan het merendeel de dieren zelf euthanaseert. Met name potentiële showkonijnen moeten het ontgelden: voor 1 konijn dat mooi genoeg bevonden wordt, sneuvelen er 20 tot 50, aldus onderzoeker Dennis Vink.
Bron: Sophia-Vereeniging

Meer over:

huisdieren, konijn
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.