Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Massahysterie bij smienten

  •  
09-04-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
81 keer bekeken
  •  
In het filmpje zie je de smienten (te horen aan het fluitende geluid) in een sloot allemaal in een keer onder water duiken en vervolgens weer boven komen. Ze doen dit verschillende keren achter elkaar en het lijkt in een soort golfbeweging te gebeuren. Marieke van Ameijde vraagt zich af wat er aan de hand is. Duiken ze achter een school visjes aan of komt er toch een roofvogel overvliegen waarvoor ze proberen te vluchten? Wij leggen haar vraag voor aan Erik Kleyheeg van SOVON .
“Wat een bizar gedrag! Heb ik nog nooit gezien,” is de eerste reactie van Kleyheeg. “Bij verstoring vliegen smienten eigenlijk altijd op, maar ik kan me voorstellen dat dat niet de beste oplossing is als de vogels niet op land zitten. Waarschijnlijk is er ook sprake van aanstekelijk groepsgedrag: als een deel van de vogels onder duikt, doen de buren en hun buren dat ook, zodat je een golfbeweging krijgt. Lijkt me inderdaad in reactie op een roofvogel, die dan niet eens over de hele sloot hoeft te vliegen maar ergens een massahysterie triggert. Fascinerend…” 
Zie je geen video? Omdat de video op YouTube staat is het van belang om de 'social media cookies' te accepteren. Of bekijk het filmpje op YouTube.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.