Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Meer apen gebruikt als proefkonijn

  •  
24-04-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
79 keer bekeken
  •  
resusaap_pixabay

© Resusaap - Bron pixabay

In het apencentrum in Rijswijk, het Biomedical Primate Research Center (BPRC), zijn vorig jaar 317 apen gebruikt voor dierproeven. Daarvan hebben 137 dieren de experimenten niet overleefd. Dat heeft Ronald Bontrop, directeur van de organisatie, bevestigd naar aanleiding van berichtgeving in het AD.

Forse stijging van ruim 200%

Het gaat om een forse stijging ten opzichte van 2016. Toen werden er 'slechts' 95 apen ingezet voor medische experimenten. Volgens Bontrop hangt de stijging samen met de afronding en registratie van een aantal langlopende dierproeven. Hij voorziet dat er dit jaar “rond de tweehonderd” apen worden gebruikt voor proeven.
Vorig jaar werden de meeste apen volgens Bontrop gebruikt voor het testen van medicijnen tegen tuberculose en aids.

Grootste apentestcentrum van Europa

De stijging van vorig jaar druist in tegen politieke beloftes dat er juist minder dierproeven zouden worden gedaan. Animal Rights wees er eerder al op dat er “gruwelijke experimenten” plaatsvinden in het apencentrum in Rijswijk. Zo worden resusapen en penseelapen blind en verlamd gemaakt voor onderzoek naar multiple sclerose. Na een lange lijdensweg krijgen de apen volgens de dierenwelzijnsorganisatie een dodelijke injectie.
BPRC is, met zo'n 1500 apen, het grootste apentestcentrum van Europa.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.