Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Meer dan 100 jaar vrouwelijke hoogleraren

  •  
08-03-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Johanna_Westerdijk

© Hoogleraar prof. Johanna Westerdijk

Het is vandaag, op 8 maart, Internationale Vrouwendag. Op deze dag eren we plantenziektekundige Johanna Westerdijk. Zij werd in 1917 de allereerste vrouwelijke hoogleraar van Nederland aan de Universiteit Utrecht. Naast professor was ze ook lange tijd de baas van het Centraalbureau voor Schimmelcultures, wat nu Westerdijk Fungal Biodiversity Institute heet.
Vrijdag 10 februari 2017 was het precies 100 jaar geleden dat Westerdijk haar oratie hield aan de Universiteit Utrecht. Westerdijk maakte de weg vrij voor huidige vrouwelijke hoogleraren zoals Louise Vet, Tinde van Andel, Astrid de Groot en Merel Soons.
In 2017 spraken wij met Louise Vet over de vrouwen in de groene wetenschap en over plantkundige Johanna Westerdijk.
Hoe gaat het sindsdien met de vrouwen in de ‘groene wetenschap’? Over alle wetenschappen gemeten is het aantal vrouwelijke hoogleraren nog schrikbarend laag, 100 jaar na Westerdijk. In het wetenschapsgebied natuur is 13,6% van de profs vrouw. Dat blijkt uit recente cijfers van de Monitor Vrouwelijke Hoogleraren 2018
hoogleraren

© Na de oratie van Johanna Westerdijk

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.