NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Meer egels in de tuin

  egel
  Rob Buiter

  Het is een goed egeljaar, dit jaar. Wrang genoeg is dat onder andere te zien aan de toename van het aantal doodgereden egels op de weg. Als er veel egels zijn, sneuvelen er ook meer in het verkeer. 

  Schuilplaatsen

  Ook Vilmar Dijkstra van de Zoogdiervereniging is blij dat hij sinds tijden weer egels in zijn tuin heeft. Op twee plekken heeft hij speciale schuilplaatsen gebouwd voor egels, om in te (winter)slapen. Gewoon met wat stenen, een plank erover tegen de regen en een hoop takken en bladeren erover voor de isolatie. Met een nachtcamera heeft hij al gezien dat de tuin inderdaad wordt bewoond! 

  Toegankelijkheid

  Behalve met een goede schuilplaats, kun je egels in de stad ook helpen door tuinen goed toegankelijk te maken - een brede kier onder de poort bijvoorbeeld - en door ze voor de winter een beetje bij te voeren. Het beste voer je ze bij door je tuin aantrekkelijk te maken voor pissebedden, wormen en andere hapjes. Als de egels je tuin dan weten te vinden, belonen ze je door de tuin ook te ontdoen van naaktslakken!

  Vilmar Dijkstra. Fotograaf: Rob Buiter

  Tellen

  De Zoogdiervereniging is altijd op zoek naar goede tellingen van egels. Metname mensen die systematisch vogels tellen voor SOVON worden uitgenodigd om op hun vaste rondjes ook eventuele zoogdieren te turven. Meer informatie staat op de site van de zoogdiervereniging.

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media

Meer in Fragment Radio