Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Meer insecten en vogels met keverbanken

  •  
03-07-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Snuitkever

© Fotograaf: Dirk Hoogenstein

Met de juiste maatregelen kan de krimpende insectenpopulatie snel herstellen. Dat stelt de Vogelbescherming dinsdag 3 juli, op basis van tussentijdse resultaten van een vierjarige proef. Het onderzoek is een samenwerking tussen onder meer landbouwers, wildbeheergroepen en landschapsbeheerders uit Brabant en Zeeland.

Keverbanken

De insectenpopulatie in Nederland is de afgelopen dertig jaar met 75 procent geslonken, wat grote gevolgen heeft voor onder andere insectenetende vogels. Bij een experiment, waarbij op een enorm veld van 500 hectare onder andere hagen, bloempercelen en zogeheten keverbanken werden aangelegd, is na twee jaar echter een grote toename van het aantal insecten vastgesteld.
Wekelijks telden studenten en onderzoekers de populatie, en stelde daarbij ook een toename in de soorten vast. Ook werden er meer patrijzen, hazen en wintervogels gezien. Voor een evengroot perceel waar niet was ingegrepen, gold dat niet.
Het onderzoek wordt in vijf landen uitgevoerd met behulp van EU-subsidie.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.