Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Meer kwartels in Nederland

  •  
08-08-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
187 keer bekeken
  •  
vv_newsimg_128349.jpg
Dit jaar zijn er meer kwartels in Nederland dan in voorgaande jaren. Dat blijkt uit waarnemingen door vogelliefhebbers, zei Jan Schoppers, veldmedewerker van Sovon vogelonderzoek, maandag. Waardoor er meer kwartels naar het noorden zijn getrokken, is niet precies bekend. Vermoedelijk waren de klimatologische omstandigheden in Zuid-Europa niet goed.
,,De kwartel wil gedurende het seizoen wel eens nieuwe gebieden ontdekken, als blijkt dat de omstandigheden in Zuid-Europa in het broedseizoen niet zo goed zijn. Zij verkassen dan. In de loop van juni was er een duidelijke toename in het aantal kwartelwaarnemingen, vooral in het oosten van het land, maar ook in de kop van Noord-Holland.''
De kwartels overwinteren in Afrika. Zij komen begin mei in Europa aan in de hoop dat de gewassen al voldoende dekking geven. Is dat in Zuid-Europa niet het geval, dan kunnen ze doortrekken naar het noorden, aldus Schoppers. Dat zij het dit jaar hogerop hebben gezocht, heeft waarschijnlijk te maken met de warmte en droogte in het zuiden. Door de verdorring hebben de dieren minder dekking. Ook het voedselaanbod is minder.
Kwartels hebben dekking nodig om te leven en om hun jongen groot te brengen. Zij zoeken daarom vooral akkers op, waar graan of aardappels worden verbouwd. Ze leven ook wel in graslanden, maar minder. De vegetatie mag niet te hoog zijn, want de vogels hebben zon nodig. De planten leveren gelijk voedsel op, omdat de kwartels zaad eten. In het broedseizoen hebben ze ook insecten nodig, om hun jongen te voeden.
Hoewel het redelijk goed gaat met de kwartels in Nederland, is dat niet het geval met de kwartelkoning. Schoppers schat dat er ongeveer 120 paren in Nederland zijn. ,,Vorig jaar daalde het aantal kwartelkoningen dramatisch naar ruim honderd paar, terwijl er in 2003 nog zo'n vijfhonderd waren.'' Het is gissen naar de oorzaak van de teruggang, waarschijnlijk is er in de overwinteringsgebieden in zuid-oost-Afrika of onderweg iets gebeurd.
Ook in andere Europese landen was er sprake van een grote teruggang in het aantal kwartelkoningen, aldus Schoppers. ,,Opvallend echter is dat er in Frankrijk en Groot-Brittannië geen terugval was. De vogels die daar broeden, overwinteren waarschijnlijk meer westelijk in Afrika. De 'onze' vliegen waarschijnlijk meer via het Midden-Oosten.''
De mannetjes van de kwartelkoningen komen in juni iets eerder dan de vrouwtjes aan en nemen een territorium in bezit, waar zij roepen om hun gebied af te bakenen en een vrouwtje te lokken.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.