Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Meer overwinterende ooievaars geteld

  •  
15-01-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Ooievaar

© Fotograaf: Dommelfoto

Tijdens de jaarlijkse telling van overwinterende ooievaars zijn dit weekeinde 583 exemplaren geteld. Dat zijn er een stuk meer dan vorig jaar, toen de teller op zondagavond op 447 stond. Dat meldt Stichting Ooievaars, Research & Knowhow (STORK) zondag.

Veel tellers

Nog niet alle tellers hebben zich gemeld hebben, dus het gaat om voorlopige cijfers. Dit jaar deden er 353 tellers mee met de telling, de helft meer dan vorig jaar. Volgens een woordvoerster komt dit waarschijnlijk door de media-aandacht die de telling kreeg en het mooie weer.
Wat dit jaar opvalt is dat veel ooievaars alleen of in koppels worden gezien, en niet in groepen. De waarnemers telden er meestal een of twee. Volgens de woordvoerster komt dit vermoedelijk doordat er genoeg voedsel is te vinden door het zachte weer.

Vuilstortplaatsen

Meestal overwinteren ooievaars in Afrika, maar een groot aantal blijft in Nederland. De meeste vogels (130) werden zoals ieder jaar geteld in natuurgebied Reestdal in Overijssel. Ook vuilstortplaatsen zijn populair, daar telden waarnemers in totaal zestig exemplaren.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.