NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

Luister of kijk live NPO Radio1
 • Meer overwinterende ooievaars geteld

  Ooievaar
  Fotograaf: Dommelfoto

  Tijdens de jaarlijkse telling van overwinterende ooievaars zijn dit weekeinde 583 exemplaren geteld. Dat zijn er een stuk meer dan vorig jaar, toen de teller op zondagavond op 447 stond. Dat meldt Stichting Ooievaars, Research & Knowhow (STORK) zondag.

  Veel tellers

  Nog niet alle tellers hebben zich gemeld hebben, dus het gaat om voorlopige cijfers. Dit jaar deden er 353 tellers mee met de telling, de helft meer dan vorig jaar. Volgens een woordvoerster komt dit waarschijnlijk door de media-aandacht die de telling kreeg en het mooie weer.

  Wat dit jaar opvalt is dat veel ooievaars alleen of in koppels worden gezien, en niet in groepen. De waarnemers telden er meestal een of twee. Volgens de woordvoerster komt dit vermoedelijk doordat er genoeg voedsel is te vinden door het zachte weer.

  Vuilstortplaatsen

  Meestal overwinteren ooievaars in Afrika, maar een groot aantal blijft in Nederland. De meeste vogels (130) werden zoals ieder jaar geteld in natuurgebied Reestdal in Overijssel. Ook vuilstortplaatsen zijn populair, daar telden waarnemers in totaal zestig exemplaren.

  Bron: ANP

  Geplaatst in: Nieuws