Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Meerkoet: vechtersbaas of teamspeler?

  •  
02-02-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
108 keer bekeken
  •  
meerkoeten Gouwzee

© Rob Buiter

Meerkoeten hebben de naam vechtersbazen te zijn, maar op bijvoorbeeld de Gouwzee zie je nu grote groepen in pais en vree zwemmen. Hoe zit dat?

Territorium

De Amsterdamse stadsecoloog Remco Daalder, auteur van het boek ' De Meerkoet ', legt uit dat meerkoeten twee strategieën kennen. 'Je hebt types die een heel jaar lang een territorium bezet houden. Daar worden dan geen soortgenoten getolereerd, en meestal ook geen andere vogels. Ik zag deze week nog hoe een meerkoet een knobbelzwaan uit zijn territorium joeg!'

Groepsdieren

'Aan de andere kant', vertelt Daalder, 'heb je de vogels die buiten de broedtijd gezamenlijk optrekken. In de Gouwzee bijvoorbeeld, zie je in deze tijd van het jaar grote groepen, die samen naar kanswieren duiken. Die zitten echt zó dicht op elkaar dat het lijkt of ze zelfs samenwerken.'
Klein gedeelte van een grote groep meerkoeten die samen vissen op de Gouwzee. Gefilmd door Remco Daalder

Opportunisten

Volgens Daalder zijn meerkoeten echte opportunisten. 'Het is voor een diersoort natuurlijk ook wel handig, wanneer je een deel hebt dat goede gebieden bezet houdt, terwijl anderen de wijde wereld verkennen en nieuwe geschikte gebieden koloniseren. Wat dat betreft zijn meerkoeten net mensen', vindt Daalder.

Meer over:

vechten, groep, meerkoet
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.