Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Megastal naast Kampina voorlopig van de baan

  •  
22-08-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Geen megastal Kampina

© foto: Henny Radstaak

Er komt geen megastal naast het Brabantse natuurgebied de Kampina. De rechtbank in Den Bosch heeft bepaald dat de provincie en de gemeente Oirschot beide de fout zijn ingegaan om in eerste instantie toch toestemming te geven voor de bouw van de megastal.
De rechtbank oordeelde dat de gemeente in mei 2018 ten onrechte een vergunning had afgegeven voor het houden van 19.000 biggen. De gemeente had eerder toestemming gekregen van de provincie. Ook die werd teruggefloten omdat de plannen van de bouw slecht zijn voor het natuurgebied de Kampina. Natuurmonumenten en Brabantse Milieu Federatie (BMF) zijn blij met de uitspraak en hopen dat de megastal definitief van de baan is.

Protest

Ook omwonenden maken zich al jaren druk over de plannen van de veehouder. Ze hebben al op meerdere manieren geprotesteerd. Ze kregen hierbij ook steun van een belangenorganisatie van dierenartsen.
Zes jaar geleden gaf de gemeente een vergunning voor de bouw van de megastal. Maar de veehouder die de stal wilde laten bouwen, heeft hier geen gebruik van gemaakt. Ondertussen zijn de regels veranderd en moet er tegenwoordig meer rekening gehouden worden met uitstoot en de natuur. De ambtenaren van de gemeente dachten dat dit niets af deed aan de al verleende vergunning.

Meer uitstoot

De actievoerders hadden hier andere ideeën over. Met de megastal dreigt er meer uitstoot van stikstof en een afnemende kwaliteit van leven en wonen in de omgeving. De rechtbank was het hiermee eens en vindt dat de provincie onvoldoende onderzocht heeft of de natuur beter beschermd kan worden.

Kampina

Kampina is een kwetsbaar natuurgebied dat zwaar te lijden heeft onder het verzuren van de bodem. Dit komt door de uitstoot van stikstof. Door deze verzuring verdwijnt onder andere de paarse heide. Een teveel aan stikstof zorgt voor een onbalans in het voedselaanbod voor planten. De ene soort gaat er heel hard van groeien en de andere soort verdwijnt. Als de megastal naast dit natuurgebied gebouwd zou worden, zou dat rampzalig zijn voor het natuurgebied.
Bron: Omroep Brabant

Meer over:

kampina, megastal
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.