NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Megastallen en mestfabrieken gebouwd met geld Rabobank

  Rabostank_Greenpeace

  Steeds grotere stallen, mestfabrieken om het mestoverschot onder het tapijt te vegen en grote gevolgen voor klimaat, natuur en bewoners is de realiteit achter investeringen van de Rabobank. Dat blijkt uit een door Greenpeace gepubliceerd zwartboek over investeringen van de Rabobank in de vee-industrie.

  Investering van 100 miljoen euro

  Aan de hand van kadastergegevens wist Greenpeace te achterhalen welke omstreden vee-industrie met een hypotheek van de Rabobank gefinancierd worden of waar een financiële relatie bestaat. In totaal gaat het om 14 verschillende bouwprojecten en bestaande bedrijven waar Rabobank meer dan 100 miljoen euro in stak. Projecten als omstreden megastallen, mestfabrieken en andere vee- en vleesindustrie onderstrepen volgens de milieuorganisatie de werkelijkheid die schuilgaat achter de slogan ‘Growing a better world together’.

  Tegen vrijwel alle in het zwartboek vermelde plannen en bedrijven, waarbij Greenpeace een financiële link vond met de Rabobank, bestaat grote weerstand van omwonenden en andere belangengroepen. Greenpeace roept Rabobank op een andere koers te gaan varen: geen geld meer naar de vee-industrie en méér vlees, maar juist naar ecologische landbouw met minder dieren.

  Bron: Greenpeace

  Geplaatst in: Nieuws