Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op NPO Radio 1
Elke dinsdag om 19.20 uur op NPO2

 • Meldpunt voor opgejaagde das

  gewonde-das-2-Bron-Das-en-boom
  Gewonde das. Bron: Das&Boom

  Volgens de Stichting Das&Boom is er een hetze gaande tegen de das. Dit heeft er toe geleid dat er steeds vaker dassenburchten worden vernield. Ook worden er (weer) methodes als klemmen, gas, strikken en geweren worden gebruikt om de das uit te roeien. Das&Boom heeft nu een meldpunt opgericht om verdachte zaken rondom dassen door te geven.

  In hun oproep schrijven ze:

  ‘Door de das zou niemand in het buitengebied van Friesland nog een gaaf gazon hebben. Ook zou de das verantwoordelijk zijn voor zoveel schade aan maïs dat het nauwelijks meer zin heeft om maisakkers in Friesland en Drenthe aan te leggen. Verder zou in deze provincies de dassenpopulatie exploderen. Er zouden maar liefst 5.500 dassen in Drenthe leven, in werkelijkheid zijn dit er nog geen 500. 5.500 dassen betreft de totale Nederlandse dassenpopulatie.

  Volgens berichten uit de media rijst de dassenschade de pan uit. De feiten verstrekt door het Faunafonds geven een totaal ander beeld. De afgelopen jaren is het jaarlijks uitgekeerde schadebedrag stabiel. Bovendien wordt alle schade door dassen voor 100% vergoed. Niet alleen de das veroorzaakt schade in maisvelden, ook bijvoorbeeld wilde zwijnen.

  Afgelopen weken blijkt dat de hetze tegen de das ertoe leidt dat een groeiend aantal lieden het recht in eigen hand neemt. Vanuit het hele land bereiken ons berichten van vernielde, uitgegraven en dichtgestopte dassenburchten. Oude, beproefde moordmethodes om de das uit te roeien worden weer van stal gehaald, zoals klemmen, gas, strikken en geweren.’

  Meldpunt Das&Boom

  Das&Boom roept iedereen op waakzaam te zijn voor het welzijn van de das, en verdachte zaken bij Das&Boom te melden. Voor dringende situaties zijn wij telefonisch 24 uur per dag bereikbaar.
  email: info@dasenboom.nl 
  noodnummer: 024 – 684 22 94

  Gewonde das. Bron: Das&Boom

  Verweesde dasjes. Bron: Das&Boom

  Angst voor nieuwe wet

  Das&Boom heeft ook zorgen over de nieuwe natuurwet. Bekijk de video van Omroep Gelderland:

   

  Geplaatst in: Nieuws