Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Meldpunt voor opgejaagde das

  •  
07-10-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
81 keer bekeken
  •  
gewonde-das-2-Bron-Das-en-boom

© Gewonde das. Bron: Das&Boom

Volgens de Stichting Das&Boom is er een hetze gaande tegen de das. Dit heeft er toe geleid dat er steeds vaker dassenburchten worden vernield. Ook worden er (weer) methodes als klemmen, gas, strikken en geweren worden gebruikt om de das uit te roeien.  Das&Boom heeft nu een meldpunt opgericht om verdachte zaken rondom dassen door te geven.
In hun oproep schrijven ze:
‘Door de das zou niemand in het buitengebied van Friesland nog een gaaf gazon hebben. Ook zou de das verantwoordelijk zijn voor zoveel schade aan maïs dat het nauwelijks meer zin heeft om maisakkers in Friesland en Drenthe aan te leggen. Verder zou in deze provincies de dassenpopulatie exploderen. Er zouden maar liefst 5.500 dassen in Drenthe leven, in werkelijkheid zijn dit er nog geen 500. 5.500 dassen betreft de totale Nederlandse dassenpopulatie.
Volgens berichten uit de media rijst de dassenschade de pan uit. De feiten verstrekt door het Faunafonds geven een totaal ander beeld. De afgelopen jaren is het jaarlijks uitgekeerde schadebedrag stabiel. Bovendien wordt alle schade door dassen voor 100% vergoed. Niet alleen de das veroorzaakt schade in maisvelden, ook bijvoorbeeld wilde zwijnen.
Afgelopen weken blijkt dat de hetze tegen de das ertoe leidt dat een groeiend aantal lieden het recht in eigen hand neemt. Vanuit het hele land bereiken ons berichten van vernielde, uitgegraven en dichtgestopte dassenburchten. Oude, beproefde moordmethodes om de das uit te roeien worden weer van stal gehaald, zoals klemmen, gas, strikken en geweren.’

Meldpunt Das&Boom

Das&Boom roept iedereen op waakzaam te zijn voor het welzijn van de das, en verdachte zaken bij Das&Boom te melden. Voor dringende situaties zijn wij telefonisch 24 uur per dag bereikbaar.
email: info@dasenboom.nl 
noodnummer: 024 – 684 22 94
Gewonde-das-Bron--Das-en-boom

© Gewonde das. Bron: Das&Boom

Verweesde-dasjes-Bron-Das-en-Boom

© Verweesde dasjes. Bron: Das&Boom

Angst voor nieuwe wet

Das&Boom heeft ook zorgen over de nieuwe natuurwet. Bekijk de video van Omroep Gelderland:

Meer over:

das
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.