Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Mensen van het Naardermeer – Arie Pieterse & Albert Beintema

  •  
03-08-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
297 keer bekeken
  •  
Pieterse - Naardermeer

© Fotograaf: Merlijn Schneiders

Deze zomer kun je vijf weken lang luisteren naar de portretten van mensen in het Naardermeer, mensen die er wonen of werken. Mensen zoals Arie Pieterse, ooit boer aan het Naardermeer en Albert Beintema, die als jongen de vogels in het Naardermeer bestudeerde.

Arie Pieterse

Arie Pieterse is de broer van Annie Mostert (je kunt hier naar haar portret luisteren) die op De Machine woont, aan het Naardermeer. Beiden groeiden zij op in de boerderij De Rietgors, gelegen aan de westzijde van het Naardermeer. Hun vader Willem Pieterse boerde er totdat Stadzigt als boerderij vrijkwam in 1956. Het boerenbedrijf was kleinschalig, er waren rond de 15 melkkoeien. In 1962 nam Arie Pieterse het bedrijf over. Naast de koeien begon Arie ook een kippenslachterij. Zijn zoon nam later het bedrijf over. Arie Pieterse bleef wonen in Naarden, met uitzicht op zijn oude woning : Stadzigt.
Pieterse 2 - Naardermeer

© Fotograaf: Merlijn Schneiders

Albert Beintema

Bioloog en schrijver Albert Beintema is met name bekend vanwege zijn uitgebreide onderzoek naar de grutto, waarover hij een boek schreef. Het boek 'De Grutto' won in 2016 de Jan Wolkers Prijs. Maar Albert Beintema is van oorsprong een heuse moerasvogelman. Hij groeide op vlakbij het Naardermeer. Ruim veertig jaar geleden kreeg hij als zestienjarige scholier een vergunning om in dit unieke vogelgebied naar vogels te kijken.
Hij schreef daar verslagen over in dagboekvorm. In 2004 bezocht hij het Naardermeer opnieuw. Hierover schreef hij het boek “Het begon met het Naardermeer”. In dit boek vergelijkt hij zijn ervaringen van nu met die van toen. Hij schrijft over de otters die er ooit volop waren, de lepelaars die vroeger broedden in het Naardermeer en de zilverreigers die nu in grote getale zijn neergestreken in dit gebied. Kortom het verhaal van de veranderende natuur in het Naardermeer.
Jonge Albert Beintema
  • Bekijk de locatie van Stadzigt de kaart
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.