Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Mens én chimpansee spiegelt pupillen met eigen soort

  •  
21-08-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
chimp_02.jpg
Niet alleen de pupillen van mensen, maar ook die van chimpansees passen zich in grootte aan in het contact met elkaar. Dit effect is het sterkst bij interactie met een individu van de eigen soort. Dat blijkt uit onderzoek dat UvA-psycholoog Mariska Kret uitvoerde met collega-wetenschappers van de Kyoto University (Japan).
Pupilsynchronisatie helpt leden van eenzelfde groep elkaar beter aan te voelen en te begrijpen. Dit kan leiden tot meer onderling vertrouwen en een betere samenwerking. Het is met name interessant, omdat het in tegenstelling tot andere vormen van synchronisatie of het spiegelen van gedrag – bekend vanuit zowel de biologie als de psychologie – volledig automatisch, onbewust en oncontroleerbaar is en daardoor een ‘eerlijk’ signaal vormt.
 
In het onderzoek kregen mensen en chimpansees korte videofragmenten te zien van de ogen van zowel hun eigen soort als de andere soort, waarin de pupillen van de getoonde mens of chimpansee vergrootten of verkleinden. Door middel van eye-tracking bestudeerden Kret en collega’s of de pupilgrootte van de testpersonen en -chimpansees die van de getoonde ogen spiegelden. ‘Wat we vonden was dat mensen hun pupillen vooral synchroniseren met mensen, en niet met chimpansees. Een omgekeerd effect werd gevonden bij chimpansees. Het effect was het sterkst mensen, vertelt Kret.
Bron: UvA
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.