NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Milieuorganisaties en 13.000 Nederlanders starten een zaak tegen Shell

  shell_pixabay

  In een gezamenlijke brief aan Shell stellen de organisaties het olie- en gasconcern aansprakelijk voor het aanrichten van wereldwijde klimaatschade. Zes milieuorganisaties sluiten zich aan bij de rechtszaak die Milieudefensie vorig jaar heeft aangespannen tegen Shell.

  13.000 Nederlanders zijn mede-eisers

  De organisaties, waaronder Greenpeace Nederland, Milieu Actief en de Waddenvereniging, overhandigen 5 april de dagvaarding bij het hoofdkantoor van Shell in Den Haag. Daarnaast hebben ook ruim 13.000 Nederlanders zich gemeld als mede-eiser in de zaak. De organisaties roepen burgers op zich aan te sluiten bij de rechtszaak door mede-eiser te worden via de site klimaatzaakshell.nl.

  Volgens de organisaties handelt Shell in strijd met het klimaatakkoord van Parijs. “Shell heeft er decennialang doelbewust voor gekozen om grote winsten te behalen ten koste van het klimaat”, zegt directeur Joris Thijssen van Greenpeace Nederland. “Het bedrijf gaat daarmee tot de dag van vandaag door. Daarmee staat Shell de energierevolutie, die we keihard nodig hebben, in de weg. We willen met deze gang naar de rechter Shell ter verantwoording roepen.”

  Shell laat weten de klimaatafspraken van Parijs sterk te ondersteunen en zegt dat rechtbanken niet het juiste middel zijn om de wereldwijde energietransitie te bevorderen. Het bedrijf wijst op zijn inspanningen om de uitstoot terug te dringen.

  Bron: ANP

  Geplaatst in: Nieuws