Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Milieuorganisaties slaan handen ineen: stop groei luchtvaart

  •  
07-05-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vliegtuig

© bron: pixabay

Greenpeace Nederland, Natuur & Milieu en Natuur en Milieufederatie Noord-Holland bundelen hun krachten voor een duurzaam en eerlijk luchtvaartbeleid. Op 5 mei publiceerden ze een luchtvaartmanifest, het startschot voor een breed nationaal pleidooi. De eisen: stop de groei van de luchtvaart in Nederland, een einde aan de voorkeursbehandeling van de luchtvaart en stevige investeringen in groene alternatieven en innovatie.

CO2-neutraal in 2050

Terwijl heel Nederland zijn schouders zet onder de energietransitie wordt de luchtvaart nauwelijks klimaatbeperkingen opgelegd. De CO2-uitstoot van luchtvaart groeit gestaag door. Als Nederland in 2050 CO2-neutraal wil zijn, moet het kabinet nu minimaal een stop op de groei van de luchtvaart zetten. Dat betekent geen uitbreiding van Schiphol, vliegveld Lelystad of een van de andere regionale vliegvelden.

Sleuteljaar voor de luchtvaart

2018 wordt een sleuteljaar voor de Nederlandse luchtvaart. Niet alleen wordt er gesproken over de uitbreiding van Lelystad Airport en Schiphol, ook wordt er gesproken over een lage tickettaks en begint de discussie over de Nederlandse luchtvaartvisie voor de komende decennia.
Geertje van Hooijdonk, hoofd programma’s van Natuur & Milieu: “De luchtvaart kan zich tot nu toe onttrekken aan afspraken over klimaat- en milieubeleid. In de besluitvorming rond de uitbreiding van vliegvelden, wordt klimaatimpact en uitstoot van ultrafijn stof niet meegenomen. Luchtvaart moet bijdragen aan het nationale klimaat- en energieakkoord waarover nu onderhandeld wordt. De uitzonderingspositie van de sector is niet meer vol te houden. Tegelijkertijd moet Nederland zich inzetten voor het ontwikkelen van alternatieven als trein en bus en zich hard maken voor innovatie.”

Manifest

Ook Milieudefensie, Urgenda, de Waddenvereniging, de Jonge Klimaatbeweging en Fossielvrij NL hebben hun naam inmiddels onder het manifest gezet. De hele lijst met ondertekenaars is te vinden op luchtvaartmanifest.nl . Op deze website kan het manifest door iedereen, die de luchtvaart ook op het juiste spoor willen zetten, ondertekend worden.
Bron: Greenpeace
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.