Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Minder giftig gas stikstofdioxide in de lucht

  •  
16-02-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
schoorstenen_01.jpg
In heel Europa is de concentratie stikstofdioxide (NO2) in de lucht tussen 2004 en 2010 sterk afgenomen. Op sommige plekken zelfs tot 50 procent. Dat heeft het KNMI becijferd, zo liet het instituut donderdag weten. In Nederland is de concentratie tot een kwart gedaald.
Schonere motoren
De daling komt volgens de onderzoekers door maatregelen die de uitstoot van de stof beperken, zoals schonere motoren en industrie. Op de kaarten is ook duidelijk het in gebruik nemen van kolengestookte elektriciteitscentrales in Europa terug te vinden, maar ook is te zien dat elektriciteitscentrales schoner zijn gaan produceren.
Maar ook de economische recessie van 2009 heeft een even groot aandeel in de afname, aldus het KNMI.
Jaarkaarten
Op basis van satellietmetingen van het Nederlandse ozon meetinstrument (OMI) hebben Patricia Castellanos en Folkert Boersma van het KNMI en verbonden aan de TU Eindhoven, jaarkaarten gemaakt van NO2-concentraties boven Europa. De kaart van 2009 toont zo'n sterke afname van NO2-concentraties boven Europa, dat dit niet alleen te verklaren valt met de invoering van milieumaatregelen. De analyse van de twee toont aan dat de afname voor een minstens zo groot deel komt door de economische recessie. Hierdoor is er minder verkeer en neemt de industriële productie af, waardoor ook de uitstoot van vervuilende stoffen vermindert. Dat effect is duidelijk te zien op de kaarten met satellietmetingen van OMI in 2009 en 2010.
Stikstofdioxide is een van de luchtvervuilende stoffen in de atmosfeer die het OMI in kaart brengt.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.