Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Minder tekenbeten door droogte

  •  
15-04-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
140 keer bekeken
  •  
Tekenbeet.jpg

© Rode ring op huid na tekenbeet. Fotograaf: Stefan Kellner

Door het warme en droge weer vanaf juli zijn in de tweede helft van vorig jaar opvallend weinig tekenbeten gemeld. In de eerste helft van 2018 was juist sprake van een recordaantal. Dat melden gezondheidsinstituut RIVM en Wageningen University. Teken kruipen bij warm en vooral droog weer dieper in de bodem om uitdroging te voorkomen, legt een woordvoerder van het RIVM uit.

Tekenradar.nl

Het aantal meldingen wordt bijgehouden op Tekenradar.nl. Over heel 2018 waren het er zo'n 8500. ,,Dat zijn er ongeveer net zoveel als gemiddeld in de vijf jaar ervoor. Op dit moment ligt het aantal meldingen weer rond het gemiddelde.''

Altijd controleren

Het rijksinstituut adviseert na een bezoek aan een park, bos of de duinen altijd op tekenbeten te controleren. Hoe sneller een teek wordt verwijderd, des te kleiner is de kans op besmetting met de ziekte van Lyme of andere aandoeningen die door de beestjes worden overgedragen. Elk jaar houden 1000 tot 2500 mensen daar langdurige klachten over.
Bron: ANP

Meer over:

lyme, teken
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.