Minder voedselverspilling in de zorg is goed mogelijk, zegt stichting voor gezond en duurzaam eten en drinken Diverzio. Volgens haar hebben bijna honderd Nederlandse zorgorganisaties in het afgelopen jaar samen al een besparing van zeker 5 miljoen euro behaald door mee te werken aan het landelijke programma Duurzaam en Gezond aan Tafel.
Slimmer inkopen
Dat bereikten ze door slimmer in te kopen en te werken, onder meer door meer te letten op de hoeveelheden. Tegelijk werden maaltijden lekkerder en aantrekkelijker gemaakt voor de verschillende doelgroepen, bijvoorbeeld ouderen of kinderen. Het logische gevolg is dat er daardoor minder hoeft worden weggegooid.
Duurzaam eten
,,Tegelijk maakten de deelnemers hun eten fors duurzamer'', aldus de stichting, dat de resultaten van 89 deelnemende zorgorganisaties onderzocht: negentien ziekenhuizen, 63 ouderenzorg- , verpleeghuis- en thuiszorgorganisaties plus zeven GGZ-instellingen. Zo werden meer streekproducten en biologisch voedsel ingeslagen. Volgens een woordvoerder kan beter eten ook gezondheidswinst en dus ook kostenbesparing opleveren.