NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Minister Kamp waarschuwt voor groei melkveestapel

  Koeien in de wei
  koeien - fotograaf: Jeanet1

  De groei van het aantal melkkoeien moet stoppen, waarschuwt minister Henk Kamp van Economische Zaken. Als de groei doorzet, dreigt Nederland zijn uitzonderingspositie op mestgebied in de EU alsnog kwijt te raken.

  Groei na daling

  Minister Kamp meldt dat het aantal melkkoeien de afgelopen maanden met ongeveer 10.000 dieren is gegroeid. Eerder was de melkveestapel flink gekrompen omdat de boeren veel te veel mest produceerden.

  Mestplafond

  De Europese Unie heeft Nederland een mestplafond opgelegd. Er mag 172,9 miljoen kilogram fosfaat en 504,4 miljoen kilogram stikstof worden geproduceerd. Dit is binnen de EU een uitzonderingspositie, want Nederland mag meer mest op boerenland dan andere EU-landen. Om deze positie te behouden mag de mestproductie niet worden overschreden.

  Volgens de minister ziet het er nu nog naar uit dat Nederland dit jaar niet boven het plafond zal uitkomen, maar "baart de recente toename van het aantal koeien zorgen". Boeren moeten de veestapel de komende maanden niet meer laten groeien, aldus Kamp.

  Bron: ANP

  Geplaatst in: Nieuws