NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Ministerie wil hooikoortsplant aan banden leggen

  vv_newsimg_325479.jpg

  Onderzoekers van De Natuurkalender waarschuwen voor een mogelijke blijvende vestiging in ons land van ambrosia. Deze plant is de belangrijkste veroorzaker van hooikoorts in de Verenigde Staten en Zuid Europa. De warmteminnende plant lijkt zich op diverse plaatsen te vestigen. Het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit wil een verdere verspreiding van de hooikoortsplant tegengaan.

  Beluister de reportage uit de uitzending van 19 augustus>>

  De meeste ambrosiaplanten worden in tuinen aangetroffen. Dat komt doordat ze ieder jaar weer via verontreinigd vogelvoer uitgezaaid worden. Volgens Seppe Raaphorst, directeur Natuur van LNV, gaat het ministerie binnen enkele weken overleg voeren met importeurs van vogelzaad om af te spreken dat het ambrosiazaad uit het voer gehaald word. Dat zei hij zondagmorgen in het VARA-radioprogramma Vroege Vogels. In Duitsland is er al een verbod op het gebruik van ambrosiazaad. ''Zo ver willen we voorlopig nog niet gaan'', aldus Raaphorst.

  Vanwege de extreem warme maanden begint ambrosia nu al in bloei te komen. De kans op zaadzetting neemt hiermee toe, waarna de zaden veertig jaar kiemkrachtig kunnen blijven. “Vestiging van de plant kan grote gevolgen hebben voor hooikoortspatiënten, de landbouw en het natuurbeheer” zei Arnold van Vliet van Wageningen Universiteit in Vroege Vogels.

  In oktober 2006 ontdekten medewerkers van De Natuurkalender een groot aantal ambrosiaplanten in een berm in Wageningen. Het lijkt er op dat door de extreem warme juli, herfst en winter in 2006 enkele planten zich hebben uitgezaaid. Dit jaar staan er enkele honderden planten over een groter gebied verspreid. Ook in Scheveningen werden op de rand van de duinen enkele honderden planten bij elkaar aangetroffen. Doordat 2007 tot nu toe tot 2,7°C warmer is dan normaal, zijn de eerste planten de afgelopen weken al in bloei gekomen. De kans is groot dat de planten, die een lang groeiseizoen nodig hebben, dit jaar tot zaadzetting komen als ze niet tijdig verwijderd worden. Een enkele plant kan rond de 50.000 zaden produceren die tot veertig jaar kiemkrachtig blijven.

  Oproep om vindplaatsen te melden
  Na een oproep in het radioprogramma Vroege Vogels in oktober 2006 werden vanuit heel Nederland 160 waarnemingen van ambrosia gemeld op www.natuurkalender.nl. Vanwege de zeer vroege bloei dit jaar wordt nu al de oproep herhaald. Om een beter beeld te krijgen van de mate waarin de plant zich uitbreidt in Nederland vragen de onderzoekers van De Natuurkalender dit keer om ook aan te geven hoeveel planten er bij elkaar staan en of de planten zijn aangetroffen in de tuin, de berm of in de vrije natuur. Via natuurkalender.nl kan met behulp van Google Maps zeer precies worden aangegeven waar de plant is aangetroffen.

  Geplaatst in: Nieuws

Media