Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Miramar Zeemuseum- museumschatten

  •  
19-05-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
74 keer bekeken
  •  
Miramar Zeemuseum- museumschatten

© Dennis Nieweg

Een zeemuseum midden in Drenthe. Het Miramar Zeemuseum is een Zeebiologisch museum dat in 1956 werd opgericht door juffr. Jeanne A.W. Warners (1899-1986).Als Jeanne Warners 55 jaar oud is raapt zij in 1955 langs het strand van Mallorca haar eerste schelp op. Het is de Murex Brandaris, een stekelhoorn. Dit is de ommekeer in haar leven en het begin van Miramar Zeemuseum.

Jeanne Warners

Mej. Warners raakt bezeten van alles wat de zee voortbrengt. Deze passie wil zij delen en het idee voor een eigen museum is al snel geboren. Haar broer, in die tijd directeur van het KNMI sponsort haar.
Met een hutkoffer op een omgebouwd kinderwagenonderstel trekt ze de wijde wereld in. Het reizen doet ze vaak per vrachtschip; in die tijd wel gebruikelijk en financieel het enig haalbare.
In de loop der jaren bezoekt ze meer dan 80 landen. Daarnaast vindt ze ook nog tijd om haar museum op te bouwen. In de zomermaanden werkt ze in het museum, in de winter maakt ze haar reizen. Gelukkig is ze gezegend met een goede gezondheid, want ze werkt tot aan haar dood, in juni 1986, tot op bijna 87jarige leeftijd in haar Miramar.

Vledder

Miramar Zeemuseum bestaat nog steeds. Vanuit Oosterbeek is het museum in 1966 verhuisd van Oosterbeek naar Vledder in Drenthe. Het is ondergebracht in een Stichting en twee enthousiaste medewerkers beheren het. Het huidige museum laat het verhaal van de stichtster zien aan de hand van objecten die ze over de hele verzamelde zoals schelpen, krabben, vissen en koralen. Ook laat het museum cultuurhistorische objecten zien zoals de dagboeken, brieven, meubelen en andere objecten gerelateerd aan het leven van Jeanne Warners.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.