Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Misstanden bij viskwekerijen

  •  
14-12-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
94 keer bekeken
  •  
vissen leed kwekerij ciwf

© Stikkende vissen, foto: Compassion in world farming

Dierenbeschermingsorganisatie Compassion in World Farming Nederland (CIWF) heeft de leefomstandigheden en de slacht van zeebaarzen, dorades en forellen in kwekerijen in Frankrijk en Griekenland onderzocht in een nieuw undercoveronderzoek naar het dierenleed in Europese viskwekerijen. Na een kort leven sterven de dieren een vaak langzame, pijnlijke dood, zoals door verstikking, bevriezing of doordat ze bij bewustzijn worden opengesneden. Directeur Geert Laugs van CIWF en Janneke Aelen van ASC , het keurmerk voor duurzame viskwekerijen gaan hierover in gesprek bij Vroege Vogels.

Onverdoofde slacht

De gefilmde omstandigheden waaronder de vissen leven en sterven zijn standaard in de Europese visindustrie. De vissen worden door heel Europa verkocht. CIWF publiceert bij de beelden  een uitgebreid rapport over de welzijnsproblemen  bij de verschillende slachtmethodes van Europese kweekvissen. De organisatie roept alle EU landbouwministers op zo snel mogelijk te stoppen met de gruwelijke, onverdoofde slacht van vissen. Mensen in Nederland kunnen via de website van CIWF  een e-mail naar landbouwminister Schouten sturen.

Vissen vogelvrij

Jaarlijks worden er in Europa ongeveer 500 miljoen tot 1,7 miljard kweekvissen gedood. Ook in Nederland worden er miljoenen vissen, vooral paling en meerval, gekweekt. Hoewel bekend is dat vissen pijn, stress en angst kunnen ervaren, bestaan er, behalve voor paling, geen regels ter bescherming van het welzijn bij het houden, vangen en doden van vissen. Vissen worden zelfs uitgesloten in het Besluit houders van dieren: zij hebben, in tegenstelling tot andere dieren, geen recht op verdoving voor de slacht.1 Enige uitzondering is de paling. Voor andere vissoorten bestaan er inmiddels ook verdovingsmethodes, maar die worden zeer weinig gebruikt.
Ook bij de huidige duurzaamheidskeurmerken, zoals MSC en ASC, wordt er geen extra rekening gehouden met welzijn en is onverdoofde, pijnlijke slacht gangbaar. Momenteel is het biologische keurmerk voor kweekvis het enige dat eisen stelt aan welzijn.

Nederlanders willen beter vissenwelzijn

Eerder dit jaar bleek  uit een onderzoek  dat een meerderheid van de Nederlanders (69 procent) vindt dat het welzijn van vissen beter beschermd moet worden. Ze zouden gemiddeld wel 20 procent meer willen betalen voor een visje dat een behoorlijk leven en een redelijk zachte dood heeft gehad voordat het op hun bord belandt.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.