NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Misstanden bij viskwekerijen

  vissen leed kwekerij ciwf
  Stikkende vissen, foto: Compassion in world farming

  Dierenbeschermingsorganisatie Compassion in World Farming Nederland (CIWF) heeft de leefomstandigheden en de slacht van zeebaarzen, dorades en forellen in kwekerijen in Frankrijk en Griekenland onderzocht in een nieuw undercoveronderzoek naar het dierenleed in Europese viskwekerijen. Na een kort leven sterven de dieren een vaak langzame, pijnlijke dood, zoals door verstikking, bevriezing of doordat ze bij bewustzijn worden opengesneden. Directeur Geert Laugs van CIWF en Janneke Aelen van ASC, het keurmerk voor duurzame viskwekerijen gaan hierover in gesprek bij Vroege Vogels.

  Lees het nieuwsbericht: "ASC-keurmerk gaat kijken naar welzijn van kweekvis"

  Onverdoofde slacht

  De gefilmde omstandigheden waaronder de vissen leven en sterven zijn standaard in de Europese visindustrie. De vissen worden door heel Europa verkocht. CIWF publiceert bij de beelden een uitgebreid rapport over de welzijnsproblemen bij de verschillende slachtmethodes van Europese kweekvissen. De organisatie roept alle EU landbouwministers op zo snel mogelijk te stoppen met de gruwelijke, onverdoofde slacht van vissen. Mensen in Nederland kunnen via de website van CIWF een e-mail naar landbouwminister Schouten sturen.

  Vissen vogelvrij

  Jaarlijks worden er in Europa ongeveer 500 miljoen tot 1,7 miljard kweekvissen gedood. Ook in Nederland worden er miljoenen vissen, vooral paling en meerval, gekweekt. Hoewel bekend is dat vissen pijn, stress en angst kunnen ervaren, bestaan er, behalve voor paling, geen regels ter bescherming van het welzijn bij het houden, vangen en doden van vissen. Vissen worden zelfs uitgesloten in het Besluit houders van dieren: zij hebben, in tegenstelling tot andere dieren, geen recht op verdoving voor de slacht.1 Enige uitzondering is de paling. Voor andere vissoorten bestaan er inmiddels ook verdovingsmethodes, maar die worden zeer weinig gebruikt.

  Ook bij de huidige duurzaamheidskeurmerken, zoals MSC en ASC, wordt er geen extra rekening gehouden met welzijn en is onverdoofde, pijnlijke slacht gangbaar. Momenteel is het biologische keurmerk voor kweekvis het enige dat eisen stelt aan welzijn.

  Nederlanders willen beter vissenwelzijn

  Eerder dit jaar bleek uit een onderzoek dat een meerderheid van de Nederlanders (69 procent) vindt dat het welzijn van vissen beter beschermd moet worden. Ze zouden gemiddeld wel 20 procent meer willen betalen voor een visje dat een behoorlijk leven en een redelijk zachte dood heeft gehad voordat het op hun bord belandt.

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media