Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Mogelijk 20 nieuwe exoten op de Unielijst

  •  
26-11-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
259 keer bekeken
  •  
treurmaina

© Fotograaf Corrie0

De Europese Commissie werkt aan een uitbreiding van de zogeheten Unielijst. Die lijst omvat nu 49 schadelijke exotische planten en dieren die ter bescherming van de inheemse natuur niet mogen worden verhandeld en waarvan gevestigde populaties moeten worden bestreden. Er staan 20 soorten op de nominatie om aan de lijst te worden toegevoegd, waaronder de Amerikaanse nerts, de voskoesoe, de treurmaina, de zonnebaars , de hemelboom, pampasgras en watersla. Medio december wordt de aanvulling besproken in het Europese comité voor invasieve uitheemse soorten. De bedoeling is dat de definitieve lijst in de loop van 2019 van kracht wordt.

Invasieve exoten

De voorgestelde aanvulling omvat zes dieren: twee zoogdieren (Amerikaanse nerts en voskoesoe), één vogel (treurmaina), twee zoetwatervissen (zonnebaars en gestreepte koraalmeerval) en de Nieuw-Zeelandse platworm (een ongewervelde).
Daarnaast staan er twaalf landplanten op, waarvan er een aantal geen Nederlandse namen hebben (daarvan is de Engelse en wetenschappelijke naam vermeld): treuracacia, hemelboom, broomsedge bluestem (Andropogon virginucus), ballonnenplant, pampasgras, perennial veldtgrass (Ehrharta calycina), Senegalese theeplant, Japanse hop, Japanse klimvaren, Chinese bushclover (Lespedeza cuneata), mesquite (Prosopis juliflora) en Chinese tallow (Tridica sebifera). Ook staan er twee waterplanten op de lijst: watersla (ook wel bekend als ‘mosselplant’) en grote vlotvaren.

Handel in exoten

Een groot deel van de soorten is in de handel en wordt verkocht als huisdier of plant voor in tuin, vijver of aquarium. Uitzondering is de Amerikaanse nerts, die in Nederland door zo’n 150 bedrijven gefokt wordt voor het bont. Ze weten regelmatig te ontsnappen, soms door acties van dierenbeschermers. Op grond van zijn leefgebied en voedselvoorkeur is de Amerikaanse nerts een concurrent van de otter en de bunzing. Uit overwegingen van dierenwelzijn is al eerder besloten om de nertsenfokkerij in Nederland geheel te verbieden vanaf 1 januari 2024.
Ook de Nieuw-Zeelandse platworm is voor zover bekend geen soort die als huisdier gehouden wordt. Hij is als verstekeling in Europa terechtgekomen met de internationale handel van potplanten. Deze soort is in het Verenigd Koninkrijk en Ierland al gevestigd, maar in Nederland nog niet aangetroffen. Deze exoot is zeer schadelijk omdat hij zich vrijwel uitsluitend voedt met regenwormen.
Opname van de 20 nieuwe soorten in de Unielijst betekent onder meer dat ze niet meer geïmporteerd, gekweekt en verhandeld mogen worden, en dat in de natuur voorkomende populaties uitgeroeid of beheerst moeten worden.
Bron: Stichting platform Stop invasieve exoten

Meer over:

exoten
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.