NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Mollenstreken

  mol_230108.jpg

  De laatste tijd zien we ze weer overal: molshopen. Dit tot ongenoegen van boeren, tuiniers en landeigenaars. Hoe dan ook, de wegen van de mol zijn ondoorgrondelijk. Samen met de Belgische tuinarchitect en mollendeskundige Roeland Vranckx gaat Vroege Vogels op zoek naar molshopen bij het Capitool.

  De mol leidt een solitair bestaan. Alleen in de paartijd vormen ze paartjes. Omdat hun territoria kunnen overlappen, communiceren mollen met elkaar door middel van geuren en geluiden. Veel mensen denken dat de mol blind is, maar dat is niet zo. Een mol kan enkel heel slecht zien. Zijn ogen zijn zo klein als speldenknopjes en zijn vacht zit ervoor. In dezelfde vacht zitten ook zijn oren, die uitstekend ontwikkeld zijn. De mol vindt zijn weg door zijn gangenstelsel vooral door zijn gevoelige snorharen en door zijn tastzenuwen op zijn neus en staart.

  De Belgische tuinarchitect Roeland Vranckx, al jarenlang gefascineerd door de mol, schreef een boek over dit bijzondere dier. In Mollen, geeft hij een overzicht van de biologie en levenswijze van mollen en doorbreekt alle taboes. Bovendien schrijft hij over methoden en handleidingen om deze lastpakken te verjagen en te bestrijden.

  Deel 2
  Deel 3

  Geplaatst in: Fragment Radio