NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Monsanto raakt patent op broccoli kwijt

  broccoli.jpg

  Het wordt gezien als een overwinning voor de biologische sector. Het Europees Octrooi Bureau verwierp afgelopen week een patent van een dochteronderneming van chemiereus Monsanto. Het gaat om een claim op zogenaamde ‘langstelige broccoli’. Vanwege die lange steel kan de groente machinaal geoogst worden. Het Octrooibureau stelde vast dat die lange steel het resultaat is van klassieke veredeling en dat er daarom geen claim op kan worden gelegd. Het is voor zover bekend voor het eerst dat een patent op een natuurlijke eigenschap is herroepen.

  Patent op natuurlijke eigenschappen

  Het is een opvallende uitspraak. De afgelopen jaren proberen internationale bedrijven als het Amerikaanse Monsanto en het Zwitserse Syngenta steeds vaker patenten te claimen op de natuurlijke eigenschappen van eetbare planten. Met succes. Volgens sommige natuurorganisaties en Bionext, de vertegenwoordiger van de biologische sector in Nederland, is er een groot gevaar dat onze voedselvoorziening straks in handen is van een paar multinationals.

  Bezwaar

  Bionext maakte in 2014 met enkele Europese zusterorganisaties bezwaar tegen het patent op de langstelige broccoli. Daarbij kwam de vereniging op voor de belangen van een biologische veredelaar in Epe. Volgens Bionext hadden Monsanto en De Bolster tegelijkertijd broccoliplanten met lange steel van een universiteit in Oregon gekregen om verder te veredelen. Monsanto vroeg een patent aan, waarna De Bolster zich gedwongen zag de veredeling te staken.

  In Vroege Vogels een gesprek met plantenfysioloog Michel Haring over de gevolgen van de uitspraak van het Europees Octrooi Bureau.

  Het journalistieke onderzoeksprogramma Zembla maakte eerder een uitzending waarin de ‘mondiale strijd om patenten’ aan bod kwam. Met als voorbeeld de broccoli van Monsanto. Kijk hier de uitzending terug.

   

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media