NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Mot drinkt de tranen van een vogel

  still filmpje vogel vlinder
  Mot drinkt uit oog - Bron: Leandro Moraes

  In november 2017 zag ecoloog Leandro Moraes van het National Institute of Amazonian Research in Manaus, Brazilië een bijzonder tafereel. Midden in de nacht tijdens een research expeditie zag hij een rustende vogel, de zwartkinmierkruiper (Hypocnemoides melanopogon). Achterop de nek van de vogel zat een nachtvlinder (Gorgone macarea) die zijn roltong in het oog van de vogel stak en eruit leek te drinken. Zo’n drie kwartier later zag de ecoloog nòg een vogel waarbij een andere mot precies hetzelfde deed.

  Tranen drinken

  Op zich komt het vaker voor dat insecten traanvocht van andere dieren drinken. Denk bijvoorbeeld aan vliegen die op de kop, rond de ogen van een koe zitten. Waarschijnlijk doen ze dit om bepaalde voedingsstoffen zoals natrium en eiwitten binnen te krijgen. Maar koeien zijn trage dieren die geen vliegen eten. In tegenstelling tot vogels zoals de zwartkinmierkruiper. Die is razendsnel en lust waarschijnlijk wel een sappig motje.

  Stiekem

  De mot kiest daarom niet voor niks de nacht uit om een traantje te nuttigen. In de nacht is de vogel in rustmodus. Als de mot op veilige afstand, op de rug, gaat zitten en zijn lange tong gebruikt om bij het oog te komen, zal de vogel nauwelijks gestoord worden.

  Bekijk het onderstaande filmpje dat ecoloog Leandro Moraes maakte van zijn waarneming.

  Lees meer op Sciencemag.org

  Omdat de video op YouTube staat is het van belang om de 'social media cookies' te accepteren. Of bekijk het filmpje op YouTube.

  Geplaatst in: Weetjes