Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Mot drinkt de tranen van een vogel

  •  
05-10-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
142 keer bekeken
  •  
still filmpje vogel vlinder

© Mot drinkt uit oog - Bron: Leandro Moraes

In november 2017 zag ecoloog Leandro Moraes van het National Institute of Amazonian Research in Manaus, Brazilië een bijzonder tafereel. Midden in de nacht tijdens een research expeditie zag hij een rustende vogel, de zwartkinmierkruiper ( Hypocnemoides melanopogon ). Achterop de nek van de vogel zat een nachtvlinder ( Gorgone macarea ) die zijn roltong in het oog van de vogel stak en eruit leek te drinken. Zo’n drie kwartier later zag de ecoloog nòg een vogel waarbij een andere mot precies hetzelfde deed.

Tranen drinken

Op zich komt het vaker voor dat insecten traanvocht van andere dieren drinken. Denk bijvoorbeeld aan vliegen die op de kop, rond de ogen van een koe zitten. Waarschijnlijk doen ze dit om bepaalde voedingsstoffen zoals natrium en eiwitten binnen te krijgen. Maar koeien zijn trage dieren die geen vliegen eten. In tegenstelling tot vogels zoals de zwartkinmierkruiper. Die is razendsnel en lust waarschijnlijk wel een sappig motje.

Stiekem

De mot kiest daarom niet voor niks de nacht uit om een traantje te nuttigen. In de nacht is de vogel in rustmodus. Als de mot op veilige afstand, op de rug, gaat zitten en zijn lange tong gebruikt om bij het oog te komen, zal de vogel nauwelijks gestoord worden.
Bekijk het onderstaande filmpje dat ecoloog Leandro Moraes maakte van zijn waarneming.
Lees meer op Sciencemag.org
Omdat de video op YouTube staat is het van belang om de 'social media cookies' te accepteren. Of bekijk het filmpje op YouTube.

Meer over:

nachtvlinder, vogel
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.