NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Mountainbikers rijden reptielen plat

  doodreptiel_pad
  Op de MTB route ligt doodgereden zandhagedis - bron Anton van Beek

  Meer dan veertig dode reptielen in vier en een halve maand. Dat is de tol die de mountainbikeroute dwars door Nationaal Park Sallandse Heuvelrug eist. Maar met een simpele wegomlegging kan dit aantal slachtoffers omlaag gebracht worden.

  Volgens Anton van Beek van natuurmuseum Holterberg en reptielenteller bij Ravon moet een deel van de route worden verlegd zodat er niet meer slachtoffers vallen.

  Route dwars door de heide

  Van 9 mei tot en met 19 september 2018 bracht Anton van Beek een bezoek aan vier locaties binnen het park. Allemaal plekken waar de mountainbikeroute door de heide loopt. En dat is juist het leefgebied van het symbool van Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug: de zandhagedis. Volgens Anton van Beek werken de smalle, kuilvormige en zanderige fietspaden als een magneet op koudbloedige dieren als de zandhagedis, de levendbarende hagedis en de hazelworm.

  De mountainbikeroute wordt steeds vaker bezocht en hierdoor worden steeds meer dieren aangereden of doodgereden. Anton van Beek heeft zijn bevindingen naar de Provincie Overijssel, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten gestuurd en gevraagd om maatregelen. 

  Oplossingen

  Door zandplekken aan te leggen waar de hagedissen in het voorjaar in alle rust kunnen opwarmen, eitjes leggen en jongen krijgen, probeert Staatsbosbeheer de reptielen te beschermen. Paden afsluiten in de periode dat de reptielen veelvuldig op de paden zitten is dan ook een van de maatregelen die worden onderzocht.

  reptielen

  Lees informatie via RAVON

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media