Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Mulchen, maak een winterdeken in de moestuin

  •  
14-12-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
480 keer bekeken
  •  
Menno in moestuin

© Menno in moestuin bij Stadzigt

In de herfst bereiden de planten zich voor op de koude wintermaanden. Zo ook in de moestuin. Je kunt ze een handje helpen om de vorstdagen te overleven door een beschermend laagje aan te brengen op de bodem. Een laagje van organisch materiaal dat isoleert, een soort deken tegen de kou.

Mulchlaag

Dit beschermende laagje van compost kan bestaan uit gevallen herfstbladeren maar uit zelf neergestrooid hooi of houtsnippers. De isolerende deken die ontstaat wordt ook wel de ‘mulchlaag’ genoemd. Belangrijk is om te zorgen dat het wel droog blijft en voldoende luchtig. De mulchlaag wordt eindelijk omgezet tot humus, wat weer goed is voor de bodem.
Maria Fennis, van de moestuin naast Gasterij Stadzigt in Naarden (de uitzendplek van Vroege Vogels), heeft deze herfst ook zo’n winterdeken in de tuin aangebracht. Zondag vertelt ze bij ons over de ‘kunst van het mulchen’.
Ook laat Fennis zien dat er in de op het oog kale moestuin toch nog leven in de brouwerij is. Zo is ze druk bezig met witlof, een echt typische wintergroente.
Maria’s moestuin kwam dit jaar pas laat op gang vanwege het relatief koude voorjaar. Door de extreme warmte deze zomer raakte de moestuin uit balans. Sommige groenten bloeiden veel eerder dan normaal of waren eerder te oogsten.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.