NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Mysterie rond vleesetende zeediertjes opgelost

  Filmpje vlooien
  Still uit filmpje. Bron: Jarrod Kanizay

  Afgelopen weekend werd de Australische Sam Kanizay na een strandbezoek naar een ziekenhuis gebracht met ernstige bloedingen aan zijn benen. Het was onduidelijk welke zeediertjes aan zijn benen hadden gegeten, maar dat mysterie is nu opgelost.

  Zeediertjes

  De vader van de gebeten Sam Kanizay heeft een paar van de diertjes gevangen. Zeebioloog Genefor Walker-Smith heeft vastgesteld dat het gaat om kleine kreeftachtigen (orde: Amphipoda) uit de familie LysianassidaeDe diertjes hebben talrijke bijtwonden ter grootte van speldenprikken gemaakt in de onderbenen van de tiener. Pas na enkele uren lukte het de artsen om het bloeden te stoppen.

  Toeval

  Volgens Walker-Smith doen de zeediertjes zich normaal gesproken te goed aan de kadavers van dode vissen of vogels. "Eigenlijk vallen ze geen mensen aan. Dit was een dom toeval", stelde zij andere badgasten gerust. De beestjes komen meestal voor in ondiep water. Mogelijk had Sam een open wond aan zijn been wat de kreeftachtigen aantrok, of stond hij in het zeewater bij de restanten van een dode vis.

  De vader van Sam Kanizay heeft de gevangen diertjes te eten gegeven en ze gefilmd. De beelden deelde hij op Facebook:

  Bron: Jarrod Kanizay

  Geplaatst in: Nieuws